Nobelprijs Economie naar duo voor onderzoek naar contracten
De Nobelprijs voor Economie gaat dit jaar naar de Britse Amerikaan Oliver Hart en de Fin Bengt Holmström. Dat is bekendgemaakt in Stockholm. Hart is verbonden aan Harvard, Holmström werkt aan het MIT in Cambridge, Massachusetts.
De twee krijgen de prijs voor hun onderzoek op het terrein van de contracttheorie. "Hart en Holmström hebben de contracttheorie door hun grondleggende bijdragen doen uitgroeien tot een vruchtbaar onderzoeksveld", aldus het Nobelprijscomité. "Hun analyse van regelingen voor optimale contracten legt het intellectuele fundament voor politiek en instellingen op veel gebieden, van faillissementswetgeving tot de juridische vormgeving van staten."
Contracten zijn van fundamenteel belang in het maatschappelijk en economisch verkeer. Denk aan contracten met verzekeraars, banken, bij aankopen, een huis of een auto kopen, met arbeidscontracten, het contract dat burgers hebben met de staat, met alle rechten en plichten, verwachtingen die daarbij horen.
Het gaat daarbij om vraagstukken als: moeten scholen en ziekenhuizen in publieke of private handen zijn, moeten leraren en zorgmedewerkers een vast salaris krijgen of gebaseerd op prestaties. Zo kun je ook de beloningen voor ceo's beoordelen.
Aan de prijs is een bedrag verbonden van 830.000 euro.
Geen 'echte' Nobelprijs
Vorig jaar ging de Nobelprijs voor Economie naar Angus Deaton. De Schot, verbonden aan Princeton, kreeg hem voor zijn analyse van consumptie, armoede en welvaart.
Officieel is de Economieprijs geen Nobelprijs, maar de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie ter nagedachtenis aan Alfred Nobel. De prijs bestaat sinds 1969; de 'echte' Nobelprijzen worden sinds 1901 uitgereikt. De Nederlander Jan Tinbergen kreeg de eerste Nobelprijs voor Economie, in 1975 werd de Nederlandse econoom Tjalling Koopmans onderscheiden.
Overige Nobelprijzen
Vorige week werd al de winnaar van de Nobelprijs voor Vrede bekendgemaakt. De Colombiaanse president Santos kreeg hem vanwege het vredesakkoord met guerrillabeweging FARC. De Nederlandse onderzoeker Ben Feringa deelde de Nobelprijs voor Scheikunde met de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Brit James-Frazer Stoddart.
De Japanse celbioloog Yoshinuri Ohsumi kreeg de Nobelprijs voor Geneeskunde en de Nobelprijs voor Natuurkunde ging naar de Britse onderzoekers David Thouless, Duncan Haldane en Michael Kosterlitz.
De winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur volgt komende donderdag.