NOS Nieuws

Schot wint Nobelprijs Economie

Professor Angus Deaton

De Nobelprijs voor Economie is toegekend aan Angus Deaton. Hij krijgt de prijs voor zijn analyse van consumptie, armoede en welvaart. De Schot Deaton werkt bij de prestigieuze Princeton-universiteit in de VS.

Volgens het Nobelcomité is Deatons onderzoek van grote waarde geweest voor zowel beleidsmakers als de wetenschap. Hij heeft verbanden gelegd tussen individuele beslissingen over consumptie en de betekenis daarvan voor de hele economie.

Deaton krijgt de prijs voor drie onderzoeken. Rond 1980 ontwikkelde hij een systeem voor het inschatten van de vraag naar een aantal producten. Tien jaar later onderzocht hij het verband tussen consumptie en inkomen. De laatste jaren keek Deaton naar de levensstandaarden en armoede in ontwikkelingslanden.

Uitreiking

Officieel is de Economieprijs geen Nobelprijs, maar de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie ter nagedachtenis aan Alfred Nobel. De prijs bestaat sinds 1969; de 'echte' Nobelprijzen worden sinds 1901 uitgereikt.

Aan de prijs is een bedrag van 8 miljoen Zweedse kronen verbonden, zo'n 860.000 euro. De prijs wordt uitgereikt op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel.

Vorig jaar ging de prijs naar de Franse econoom Jean Tirole. Hij werd onderscheiden voor zijn onderzoek naar de macht van grote bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl