De 82-jarige Japanse keizer Akihito
NOS NieuwsAangepast

Hoe noem je eigenlijk een afgetreden keizer?

Hoe moeten Japanners keizer Akihito noemen nadat hij is afgetreden? Dat is een van de vragen waar een speciale overheidscommissie een antwoord op moet vinden. De commissie is opgericht om te onderzoeken of en hoe Akihito vervroegd kan aftreden.

Volgens de Japanse wet moeten keizers tot aan hun dood blijven regeren, maar de 82-jarige Akihito zinspeelt nadrukkelijk op een vertrek. Twee maanden geleden zei hij in een tv-toespraak dat hij steeds meer last krijgt van zijn hoge leeftijd. "Ik verkeer nu in goede gezondheid, maar ik weet niet of ik mijn taken in de toekomst nog zo goed kan vervullen als ik dat tot nu toe heb gedaan", zei Akihito.

De Japanse regering laat de commissie onderzoeken hoe het eventuele aftreden van Akihito geregeld kan worden. De regering wil bijvoorbeeld voorkomen dat keizers in de toekomst onder politieke druk tot aftreden gedwongen worden. De commissie komt volgende week voor het eerst bij elkaar, schrijft The Japan Times.

Niets vastgelegd

Een ander dilemma is dus hoe Japanners Akihito na zijn aftreden moeten noemen. Omdat keizers volgens de wet niet mogen aftreden, is er ook niets vastgelegd over de nieuwe titel van Akihito.

In Nederland worden koningen en koningen na hun aftreden weer prins of prinses genoemd. Zo heet Beatrix sinds haar abdicatie in 2013 weer prinses Beatrix. In België heeft Albert sinds drie jaar de titel Voormalig Koning der Belgen.

De commissie kan zich bij het bedenken van een nieuwe titel voor Akihito laten inspireren door de Japanse geschiedenis. In het verleden konden keizers namelijk wel aftreden. Ze werden dan vaak daijo tenno genoemd, wat gepensioneerd soeverein betekent. De laatste keer dat een Japanse keizer aftrad was 200 jaar geleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl