'Donkere stormnacht in Haïti is beangstigend'
Het enige wat ze kan doen is afwachten tot orkaan Matthew is uitgeraasd. "Enorm veel regen, harde windvlagen en aardedonker, want er is geen straatverlichting", zegt tropenarts Anna Wessels vanuit een huis op Haïti. "We zien niets van wat er buiten gebeurt."
Het is een van de zwaarste stormen in de Cariben in tien jaar tijd. De windsnelheden lopen op tot 230 kilometer per uur. Buitenlandse media spreken van tenminste twee doden op Haïti, maar de ware omvang van de ravage zal pas bij daglicht duidelijk worden. De tijd in Nederland loopt zes uur voor op Haïti.
"Beangstigend. En ik zit nog in een goed huis, kan je nagaan als je in een hutje zit", zegt Wessels in het NOS Radio 1 Journaal. Ze kan niet naar buiten. "Ik ben bang dat deur open zwaait en ik word meegesleurd."
Vanwege het tijdsverschil is het daar midden in de nacht tijdens het radio-interview.
De tropenarts werkt bij het ziekenhuis van Passe Catabois, in het noorden van het land. "We waarschuwden de mensen van tevoren naar ze naar het ziekenhuis moeten komen. Het is een sterk gebouw met veel ijzer en beton, maar de bevolking keek me aan met een blik van 'hmm ik weet het niet'."
Volgens Wessels wachten Haïtianen bij natuurgeweld vaak af hoe erg het werkelijk wordt. "Ze denken de lucht is nu nog blauw, zo erg zal het wel niet worden." Dat vertelde de tropenarts gisteren ook Nederlander Johan Smoorenburg. Hij woont al 35 jaar in Haïti.
'Wie past op onze spullen?'
Per dag leven en niet te ver vooruitkijken, is volgens Wessels een manier van overleven voor de arme bevolking. Angst voor het verlies van bezittingen speelt ook een rol. "Wie past er op onze spullen als we ons huis achterlaten", zei een Haïtiaan gisteren.
De overheid heeft per sms de Haïtianen gewaarschuwd voor de orkaan. "Maar een groot deel van hen kan niet lezen", zucht Wessels. "Geen idee of er mensen geëvacueerd zijn, daar komen we pas in de loop van de dag achter."
Naar schatting zijn duizenden mensen dakloos geraakt. De VN verwacht de grootste humanitaire crisis op Haïti sinds de aardbeving in 2010. Daarbij kwamen ruim 200.000 mensen om het leven.
Haïti is niet het enige slachtoffer van Matthew. De storm raast ook over Cuba, Jamaica, de Bahama's en de Dominicaanse Republiek. Er zijn zware overstromingen en honderdduizenden mensen zijn geëvacueerd. Naar verwachting loopt het voorlopige dodental van zeven nog verder op in de Cariben.
Het oog van de storm ligt woensdagmorgen in de buurt van Oost-Cuba. Matthew is op koers naar de VS. Onder meer in de staten Florida en South Carolina zijn voorzorgsmaatregelen genomen.