Premier Rutte schudt de hand van PVV-leider Wilders bij de Algemene Beschouwingen
NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: windstilte ondanks 'pleur op'-discussie

In tegenstelling tot vorig jaar hebben de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer niet geleid tot grote verschuivingen in de Peilingwijzer. Vorig jaar liet de PVV een grote stijging van vijf zetels zien en zette daarmee de VVD en de SP - toen nog de derde partij - op flinke achterstand.

Dit jaar lijkt eerder de licht dalende trend voor de PVV te worden bevestigd. Net als vorige maand zijn VVD en PVV veruit de grootste partijen in de Peilingwijzer, met 25 tot 31 en 25 tot 29 zetels.

'Nepparlement'

De sterke groei van de PVV werd een jaar geleden vooral toegeschreven aan het optreden van partijleider Wilders in de Kamer. Hij wist het debat over de vluchtelingencrisis te domineren en noemde de Tweede Kamer "een nepparlement" dat de zorgen van de bevolking niet serieus neemt.

Nu waren er meer thema's belangrijk en ging het minder over immigratie dan over integratie. Op dit laatste punt waren de 'pleur-op'-opmerkingen van premier Rutte het middelpunt van discussie.

Gunstig voor Rutte

Hoewel dit dus niet heeft geleid tot verschuivingen in de peilingen, denkt Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, toch dat het debat voor Rutte gunstig is verlopen. "Hij heeft de VVD neergezet als een partij die de problemen durft te benoemen en een strenger integratiebeleid voorstaat."

Daarbij is van belang dat niet alleen de aanhang van de VVD en de PVV het met hem eens is. Van de deelnemers aan het wekelijkse onderzoek van Maurice de Hond vindt 59 procent dat de 'pleur-op'-uitspraak moet kunnen, terwijl in de Tweede Kamer niet alleen de linkse partijen en D66, maar ook het CDA, de ChristenUnie en de SGP erover vielen.

Op geruime achterstand van de VVD en de PVV volgen in de Peilingwijzer D66 (15 tot 19 zetels), het CDA (14-18) en de SP (13-17). De socialisten liggen nog altijd licht voor op de twee andere linkse partijen GroenLinks (11-15) en de PvdA (10-14).

De grootste van de rest is alweer enige tijd 50Plus, dat nu op 6 tot 10 zetels staat. Uit onderzoek van Ipsos (De Politieke Barometer) blijkt dat 50Plus het meest wint van de PvdA en de VVD. 50Plus doet het goed zolang het thema ouderen en pensioenen speelt en het bij de partij zelf rustig blijft.

De ChristenUnie volgt met 5 tot 7 zetels, vóór de SGP en de Partij voor de Dieren (beide 3-5). Op basis van de Peilingwijzer hangt het erom of Denk en VNL een Kamerzetel zouden krijgen (beide 0-1).

De NOS publiceert maandelijks de Peilingwijzer. Daarin worden peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond), I&O Research en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter de Peilingwijzer is te vinden op de website van politicoloog Tom Louwerse (Universiteit Leiden).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl