NOS NieuwsAangepast

En weer krijgt het ING-personeel een ontslagronde voor de kiezen

ING is marktleider in de Nederlandse bankensector. De balans van het bedrijf is anderhalf keer zo groot als het nationaal product. Dat is voor een bank uniek in de wereld.

Toch wordt het bedrijf geteisterd door de ene na de andere ontslagronde. De afgelopen acht jaar, in de nasleep van de financiële crisis, was het bijna elk jaar raak. Wereldwijd ging het daarbij in totaal om bijna 75.000 banen. Daarbij telt overigens wel mee dat het bedrijf de verzekeringstak Nationale Nederlanden helemaal heeft afgesplitst.

In Nederland verloren in de diverse ontslagrondes vele duizenden mensen hun baan.

'Bedrijven die zich niet aanpassen, verdwijnen uit het straatbeeld'

Oorzaken

De belangrijkste oorzaken voor het banenverlies van de afgelopen jaren zijn de financiële crisis en het toenemende online-bankieren. Daarbij heeft de ING last van concurrentie van nieuwe technologiebedrijven die financiële diensten aanbieden. ING wil het online bankieren daarom gaan stroomlijnen, zodat het goedkoper wordt.

Behalve concurrentie is het voor de bank ook moeilijker winst maken vanwege de lage rente en de strengere regels die na de financiële crisis zijn ingevoerd.

Ontslagrondes

Niet alleen ING maar de hele banksector in Nederland kampt de afgelopen jaren met tegenslagen en ontslagrondes. Zo kondigde Rabobank eind vorig jaar het ontslag aan van zo'n 9000 werknemers. Eerdere reorganisaties sinds 2013 kostten al zo'n 10.000 banen.

ABN Amro maakte pas nog bekend dat er tot 2020 maximaal 1375 arbeidsplaatsen verdwijnen, vooral bij personeelszaken, de financiële administratie en risicomanagement.

Als in de loop van dit jaar alle lopende reorganisaties zijn afgerond, zijn er nog maar 63.500 fulltime banen bij de vier grote banken. Dat is een derde minder dan voor de financiële crisis in 2008.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl