Oud-commissievoorzitter Barroso verder in het nauw
De contacten van José Manuel Barroso met de zakenbank Goldman Sachs dateren al uit de tijd dat hij nog voorzitter van de Europese Commissie was. Dat is langer dan hij heeft toegegeven. Barroso gaat nu voor de Amerikaanse bank werken als adviseur.
De contacten blijken uit correspondentie tussen Barroso en Lloyd Blankfein, de bestuursvoorzitter van Goldman Sachs, die in handen is van de Portugese krant Publico.
Barroso had volgens de krant tijdens zijn voorzitterschap (november 2004 - november 2014) al niet-genotuleerde bijeenkomsten met mensen van de bank.
Opgetogen
In een e-mail van 30 september 2013 bedankt Blankfein Barroso voor hun "productieve gesprekken" en zegt hij dat partners van de bank opgetogen waren over de "buitengewoon vruchtbare bijeenkomsten". Volgens de krant hebben leidinggevenden van de bank op vertrouwelijke basis suggesties gedaan voor aanpassingen in het Europese beleid, die door Barroso's kabinet met "grote interesse" werden gelezen.
Een van Barroso's adviseurs was volgens de krant terughoudend in het registreren van ontmoetingen tussen zijn baas en de bank in de boeken van de Europese Commissie. Registratie van dergelijke bijeenkomsten was in die tijd nog niet verplicht.
Barroso, tevens oud-premier van Portugal, heeft de krant in een reactie laten weten dat hij het onderdeel van zijn werk vond om in tijd van financiële crisis contacten te onderhouden met grote banken. "Dat was niet alleen om inzicht te krijgen in de bewegingen op de markten, maar ook om duidelijkheid te verschaffen over de positie van de Europese Commissie", schrijft hij.
Onderzoek
Barroso kwam in opspraak toen bekend werd dat hij een baan bij Goldman Sachs had aangenomen, terwijl hij volgens de regels van de EC na zijn politieke carrière geen advieswerk bij een dergelijk bedrijf mag doen. De huidige commissievoorzitter Juncker stelde deze maand een onderzoek in naar de aanstelling, nadat er ophef was ontstaan over de zaak. Barroso kan zijn pensioenrecht verspelen.
De bank speelde een grote rol bij het uitbreken van de economische crisis in 2008, door de hypothekenhandel in de VS. Daarnaast hielp de bank de Griekse regering aan geld door middel van riskante financiële constructies. Griekenland overleeft nu dankzij miljardensteun van de EU.