Nabestaanden MH17: moord op 298 mensen en EU doet te weinig
Nabestaanden van MH17-slachtoffers zijn teleurgesteld over de reactie van de Europese Commissie op hun verzoek meer gegevens over de rampvlucht boven tafel te krijgen.
"298 onschuldige mensen zijn bruut vermoord en het onderzoek wordt openlijk gehinderd. Laat u dit gebeuren, met het risico dat de geschiedenis zichzelf herhaalt?", schrijven ze in een nieuwe brief aan Eurocommissaris Mogherini van Buitenlandse Zaken en Veiligheid.
Vorige maand vroeg een groep van zo'n twintig families met nabestaanden aan Mogherini om bij Rusland, Oekraïne en Amerika aan te dringen op het vrijgeven van radar- en satellietgegevens van 17 juli 2014. Rechtstreekse verzoeken aan de leiders van die landen hebben tot nu toe niets opgeleverd.
Alleen Rusland heeft inmiddels een toezegging gedaan over het opsturen van radarbeelden. Het gaat om ruwe beelden van het luchtruim boven het oosten van Oekraïne van de dag dat vlucht MH17 werd neergehaald.
Concrete stappen geëist
De Eurocommissaris schreef in haar antwoord op het verzoek van vorige maand dat de EU overal uitdraagt dat de schuldigen voor de rechter moeten worden gebracht en dat landen volledig moeten meewerken, maar ze ging niet in op de vraag over de radar- en satellietbeelden.
De nabestaanden zijn daar teleurgesteld over en vragen Mogherini nu om daadwerkelijk concrete stappen te zetten en zich niet te beperken tot 'lippendienst'.
'Grootste massamoord sinds WO II'
Een beroep op andere landen om mee te werken is meer dan politiek, aldus de nabestaanden. "We staan voor een gevaarlijk precedent met betrekking tot het internationaal recht. Het is de grootste massamoord op EU-burgers sinds de Tweede Wereldoorlog."
Het Openbaar Ministerie maakt volgende week de eerste resultaten van het onderzoek naar de vliegtuigramp bekend. Dat gebeurt woensdag.
Bij de vliegramp kwamen 196 Nederlanders om het leven.