Woede over arrestatie Belgische agenten door Frankrijk
Twee Belgische agenten zijn korte tijd vastgehouden door hun Franse collega's nadat ze een groep migranten de grens over hadden gezet. Het incident heeft geleid tot nieuwe spanningen tussen de buurlanden.
Volgens de autoriteiten in Noord-Frankrijk zijn de twee Belgische politiemannen gearresteerd bij de grensovergang Nieppe. Ze vervoerden op dat moment 13 vluchtelingen. De Belgische agenten zouden zo'n 50 meter de Franse grens zijn overgegaan.
'Op eigen verzoek'
De Belgische politie heeft de migranten op eigen verzoek naar de grensovergang gebracht, volgens Belgische media. Ze werden gearresteerd op Belgisch grondgebied en hadden geen papieren bij zich. De vreemdelingendienst in België heeft hen toen gesommeerd om het land nog diezelfde dag te verlaten.
Een politiecommandant zegt dat de twee collega's de vluchtelingen naar de grens hebben gereden omdat ze niet wilden dat groep zou gaan zwerven.
De twee agenten zijn na verhoor door de Franse politie vrijgelaten. De migranten, onder wie drie minderjarigen, zitten nog vast voor nader onderzoek.
Diplomatiek conflict
Het incident had ook diplomatieke gevolgen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, heeft de Belgische ambassadeur op het matje geroepen. De Franse minister heeft ook al gebeld met zijn Belgische ambtgenoot Jan Jambon.
Stakingsdreiging
De Belgische politievakbond SLFP is woedend over de behandeling van de agenten. De bond zegt dat de Fransen hun Belgische collega's hebben meegenomen naar een bureau op zo'n 50 kilometer van de grens. Daar zouden ze vier uur zijn vastgehouden zonder bijstand van een advocaat of tolk.
De politievakbond heeft nu gedreigd met stakingsacties als zijn vertegenwoordigers minister Jambon niet te spreken krijgen over de kwestie. Het plan is om volgende week het werk 24 uur neer te leggen.
Spanningen
De verhouding tussen België en Frankrijk stond al onder druk door de aanslagen in Parijs. Veel aanslagplegers hadden banden met België. De Fransen beschuldigden de Belgen ervan dat ze niet genoeg hadden gedaan om de aanslagen te voorkomen.