Politie in Molenbeek
NOS Nieuws

Terrorismebestrijding: België en Frankrijk ergeren zich aan elkaar

De Franse premier Manuel Valls is vandaag in Brussel voor een gesprek met zijn Belgische ambtgenoot Charles Michel over de bestrijding van terrorisme. Hij neemt zijn ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie mee. De twee regeringen hebben veel te bespreken, want de afgelopen maanden is er van alles misgegaan aan beide kanten.

België en Frankrijk hebben allebei te kampen met gevaarlijke islamisten die heen en weer over de grens reizen. Zo werd de aanslag op het Joodse Museum in Brussel in mei 2014 gepleegd door een terrorist uit Frankrijk. De aanslagen in Parijs in november 2015 waren het werk van islamisten die voor een deel in België woonden, en die de aanslagen in Brussel voorbereidden.

Het is de bedoeling dat ze de plooien wat glad gaan strijken.

Correspondent Joris van Poppel

Volgens correspondent Joris van Poppel ergert de Franse regering zich aan wat zij ziet als Belgische laksheid. "Er zijn wel afspraken, maar er gaat toch nog veel mis in de onderlinge communicatie. Dat is wel gebleken na de aanslagen in Parijs van november. Die bleken in de Brusselse gemeente Molenbeek gepland en georganiseerd te zijn. De Belgen wisten dat niet, die hadden die groep niet in de gaten."

Het kwam België op veel kritiek uit andere Europese landen te staan, en vooral uit Frankrijk. Volgens Van Poppel is deze top in Brussel daar vooral aan gewijd: "Er zijn harde woorden gevallen in die tijd, over en weer. Dus de bedoeling is dat ze de plooien wat glad gaan strijken. En dat de Fransen tegen de Belgen zeggen: jullie moeten terroristen beter in de gaten houden en het ons vertellen als je een groep ziet die mogelijk gevaarlijk is."

Als België beter terroristen in de gaten moet houden, dan moeten zij die migranten beter tegenhouden.

De Belgische premier Michel

Volgens de Belgische premier Michel moet Frankrijk ook kritisch naar zichzelf kijken, zegt hij in een interview met het Franse dagblad Le Monde. "Hebben Brussel en België problemen in verband met de opkomst van het fanatisme? Ja. Maar niet meer dan in de Franse banlieues of in andere landen."

En vervolgens komt hij met kritiek op de Franse aanpak van het vluchtelingenkamp in Calais. "We willen niet dat er bij ons zulke tijdelijke kampen ontstaan. In Brussel hebben we zonder geweld te gebruiken kunnen voorkomen dat er een kamp met asielzoekers in een park kwam."

Volgens Joris van Poppel kijkt België met argusogen naar de tentenkampen in Calais en Duinkerken, waar migranten bivakkeren die naar Groot-Brittannië willen: "Daar zitten duizenden vluchtelingen. En er gaan er steeds meer naar België. Je kan gewoon met de bus of met de tram, dan ben je zo in Zeebrugge. Er worden 200 mensen per week opgepakt, allemaal vluchtelingen van wie België zegt: die willen wij niet. Dus als België beter terroristen in de gaten moet houden, dan moeten zij die migranten beter tegenhouden."

Veel gemeen

België en Frankrijk hebben veel gemeen: in beide landen wonen veel jihadisten die in Syrië hebben gevochten. België heeft zelfs het hoogste aantal Syriëgangers in verhouding tot de hele bevolking. België steunt de luchtaanvallen op IS met een aantal F16's.

De regeringen willen vandaag afspraken maken over betere samenwerking en het sneller uitwisselen van informatie. Frankrijk wil bovendien dat de Europese Unie meer doet aan het centraal registreren van reizigers en het gezamenlijk bewaken van de grenzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl