Migranten in Zeebrugge
NOS NieuwsAangepast

De vluchtelingen van Calais duiken op aan de Belgische kust

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

  • Ron Linker

    Correspondent Frankrijk

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

  • Ron Linker

    Correspondent Frankrijk

De Franse overheid zit in zijn maag met de Jungle van Calais, het tentenkamp in de Franse havenplaats waar duizenden migranten wonen. Volgens de autoriteiten wonen er zo'n 4000 migranten. Hulpverleners spreken over het dubbele. De migranten wachten daar op het moment dat ze de oversteek naar Groot-Brittannië kunnen maken.

De overheid probeert migranten te ontmoedigen als verstekeling in vrachtwagens mee te gaan. Ook willen de autoriteiten af van het tentenkamp.

Containers

Sinds vorige week is een deel van de Jungle met bulldozers ontruimd. De politie heeft een soort veiligheidscorridor gecreëerd tussen de snelweg en het tentenkamp. In de Jungle worden grote verwarmde containers neergezet waar migranten tijdelijk in kunnen wonen. Uiteindelijk moeten de containers plaats bieden aan zo'n 1500 migranten.

"Op dit moment wonen er zo'n 650 mensen, die niet in de Jungle wilden blijven, maar die ook geen asiel willen aanvragen", zegt hulpverlener Sophonie Perard.

Vluchtelingen in Calais: Met z'n twaalven op 30 vierkante meter

Zo'n 40 kilometer noordwaarts kampen ze in het plaatsje Grande Synthe, vlak bij Duinkerke, met hetzelfde probleem. De afgelopen maanden zijn er steeds meer migranten bijgekomen. Artsen zonder Grenzen bouwt aan een verwarmd opvangcentrum, maar dat is pas over enkele weken gereed.

"Het is allemaal erg laat", geeft Samuel Cohen van Artsen zonder Grenzen toe. "We waren ervan geschrokken dat de overheid geen voorbereidingen had getroffen voor de winter, terwijl de temperaturen in Noord-Frankrijk vrijwel ieder jaar onder het vriespunt komen."

Het tentenkamp vlak bij Duinkerke

Nu de Franse autoriteiten het steeds lastiger maken om in tentenkampen te wonen en de oversteek naar Engeland te maken, proberen steeds meer migranten via het Belgische Zeebrugge naar de overkant te komen. De Belgische politie pakt de laatste weken zo'n 200 migranten per week op, de meeste bij de haven van Zeebrugge.

Het gaat voornamelijk om jonge mannen die wegtrekken uit de tentenkampen van Calais en Duinkerke in Noord-Frankrijk. Met bus en tram kunnen ze eenvoudig binnen een paar uur in Zeebrugge komen. Bij een actie donderdag pakte de Belgische politie 62 migranten op, voornamelijk mannen uit Iran.

Burgemeesters van Belgische kustplaatsen zijn bezorgd. Ze willen vermijden dat er tentenkampen ontstaan. Ze vragen extra politie om de migranten aan te pakken.

"We vermoeden dat het georganiseerd is", zegt burgemeester Renaat Landuyt van Brugge en Zeebrugge. "Ze sturen een voorhoede die een tentenkamp moet starten. Daarom treden we onmiddellijk op." De migranten slapen meestal in de duinen of in leegstaande panden. Tentjes worden door de politie meteen weggehaald.

Overal in Zeebrugge zie je jongemannen op zoek naar een vrachtwagen

De migranten wegsturen blijkt lastig. Ze willen geen asiel aanvragen in België. Na hun aanhouding staan ze doorgaans na enkele uren weer op straat met een schriftelijk bevel om België te verlaten. Velen blijven rondhangen aan de Belgische kust. 's Nachts proberen ze dan aan boord van vrachtwagens te komen, om als verstekeling met de ferry mee te varen naar Engeland.

In de haven van Zeebrugge is extra bewaking ingezet. Iedere week worden er tientallen migranten op de terminal gepakt voordat ze de overtocht kunnen maken.

Hoeveel van hen het wel lukt via Zeebrugge in Engeland te komen, is onduidelijk. Burgemeester Landuyt gaat ervan uit dat het er weinig zijn, omdat de controles streng zijn en de boetes voor vrachtwagenchauffeurs en rederijen hoog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl