'Enorme stap die zorgt voor structureel meer donororganen'
Tegen de verwachting in is het D66-plan voor actieve donorregistratie door de Tweede Kamer aangenomen. Iedereen is straks automatisch donor, tenzij je bezwaar maakt; het 'ja, tenzij'-principe. Voorzitter Tom Oostrom van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen noemt het hoopgevend en een enorme stap in de goede richting. "Het wetsvoorstel moet nog wel door de Eerste Kamer, maar een goede stap is gezet."
De eerste helft van dit jaar overleden 57 mensen die op een wachtlijst stonden. Volgens de gezondheidsfondsen blijkt uit internationaal onderzoek naar vergelijkbare systemen, dat met invoering van het 'ja, tenzij'-systeem het aantal registraties en orgaandonoren structureel stijgt. Patiënten die op een orgaan zitten te wachten, kunnen straks dus sneller worden geholpen.
Het aantal mensen dat nu als donor of niet-donor staat geregistreerd, schommelt al jaren rond de 40 procent. Terwijl volgens de gezondheidsfondsen, zoals de Nierstichting en de Hartstichting, meer dan 60 procent van de mensen aangeeft donor te willen zijn.
Daarnaast is het volgens Oostrom duidelijker voor artsen waar ze aan toe zijn in een gesprek met nabestaanden, mocht een patiënt komen te overlijden. Ook voor de nabestaanden zorgt het 'ja, tenzij'-principe voor meer duidelijkheid.
Doorschuiven
Voorzitter Farid Abdo van de commissie Orgaandonatie van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care is dan ook blij dat de Kamer heeft ingestemd. Als nu een patiënt op de intensive care op sterven ligt, maar niet geregistreerd staat als donor, dan wordt de vraag doorgeschoven naar de familie. "Wat wij zien, is dat de familie het heel zwaar heeft om deze persoonlijke beslissing voor een ander te moeten maken op een verschrikkelijk zwaar en ingewikkeld moment."
Gezondheidsfondsen en patiëntenverenigingen hebben jarenlang aangedrongen op een oplossing voor de wachtlijsten van mensen die een donororgaan nodig hebben. Net als omroep BNN.
Het verhogen van het percentage donorregistraties zien zij als de beste manier. Een actieve mediacampagne, die in het wetsvoorstel is opgenomen, moet ervoor zorgen dat iedereen straks weet dat je voortaan automatisch donor bent.