Het Iran Netherlands Trade and Cultural Center
Aangepast

Nederlands-Iraanse handel komt moeilijk van de grond

Naast de tapijthal - maar dat is geheel toevallig - is op het industrieterrein van Leiderdorp een stukje Iran in Nederland verrezen. Hier zijn kantoren ingericht in Iraanse sfeer en kunnen Nederlandse ondernemers advies krijgen over zaken doen met Iran. Op de derde verdieping is een expositieruimte ingericht. Het Iran Netherlands Trade and Cultural Center is een particulier initiatief, om de twee landen dichter bij elkaar te brengen.

Risico

Sinds het atoomakkoord is Iran weer opgenomen in de wereldgemeenschap. De sancties zijn opgeheven, en er kunnen weer zaken worden gedaan met het land. Sindsdien stromen de buitenlandse politici en handelsdelegaties toe. Het ene na het andere lucratieve contract wordt getekend. Op de Iraanse markt valt flink te verdienen.

Een lucratieve markt, maar ook een markt voor ondernemers die risico durven nemen. "Iran was lang een onvriendelijk woord, maar nu is de tijd voor betere communicatie", zegt Mazyar Timjani van het Trade Center.

Het belangrijkste obstakel blijken echter de banken. Die vinden het veelal nog te riskant om zaken te doen met Iran. En zonder bankverkeer geen handel.

Nederlands-Iraanse handel komt moeilijk van de grond

Rene Riebeek importeert meubels en lampen uit India. Hij zou ook dolgraag zaken willen doen met Iran maar zonder bankverkeer, vindt hij dat nu nog te omslachtig. "Er zijn natuurlijk wegen, maar dat zijn omwegen. Wij willen het graag rechtstreeks doen."

Het uitblijven van handel leidt ook in Iran tot teleurstelling. Na het atoomakkoord werd de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken als een held ingehaald, bij terugkeer in Teheran. Van die vreugde is nu weinig meer over.

Economische versnelling

Paul Aarts, Iran-kenner: "Het is niet makkelijk zaken te doen in Iran. Er is gebrek aan transparantie, aan regelgeving en er is enorme corruptie."

"De verwachting was dat Iran zou worden opgenomen in de internationale gemeenschap en dat buitenlandse investeerders zouden toestromen. Dat het land in een economische versnelling zou komen, maar dat is niet gebeurd. Het gaat in een traag tempo", aldus Aarts.

De vrees is dat de conservatieve krachten in Iran zullen profiteren van het uitblijven van verbeteringen. Volgend jaar zijn er verkiezingen en naar verluid is Mahmoud Ahmadinejad van plan zich opnieuw kandidaat te stellen voor het presidentschap.

Bij de feestelijke opening van het Iraanse handelscentrum in Leiderdorp gaat het niet over politiek, maar over zakendoen. In andere Europese landen hebben sommige banken inmiddels wel besloten zaken te doen met Iran. Hier hoopt men dat de Nederlandse banken snel volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl