Ook VS bekrachtigt klimaatakkoord
Na China hebben nu ook de Verenigde Staten het klimaatakkoord van Parijs geratificeerd. De Chinese president Xi Jinping maakte vannacht bekend dat het land het akkoord bekrachtigd heeft. Zijn Amerikaanse collega Obama deed hetzelfde toen hij in de Chinese stad Hangzhou aankwam voor een bijeenkomst van de G20.
De presidenten van de twee landen, samen de grootste vervuilers op de wereld, overhandigden de benodigde documenten aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Obama zei dat de VS zich heeft verbonden aan de strijd tegen klimaatverandering. Het afsluiten van het klimaatakkoord noemde hij "het moment dat we besloten om onze aarde te redden".
Dit jaar in werking
Het klimaatverdrag van eind vorig jaar treedt pas in werking als 55 landen, die samen minstens 55 procent van de uitstoot veroorzaken, zich eraan binden. China en de VS zijn samen verantwoordelijk voor 40 procent van de werelduitstoot. Doordat de VS zich bij China heeft gevoegd wordt de kans steeds groter dat het klimaatakkoord nog voor het eind van het jaar in werking treedt.
Nederland is direct na het akkoord met het ratificatie-proces van het klimaatakkoord begonnen. Dat betekent dat de gemaakte afspraken in wetgeving worden vastgelegd en die wetten door de Tweede en Eerste Kamer moeten. De bedoeling is dat de Tweede Kamer nog voor het einde van dit jaar over de voorstellen stemt.
Noodzakelijke horde
Staatssecretaris Dijksma noemt de ratificatie van het klimaatakkoord door China en VS positief. "Met de goedkeuring van deze landen als grootste vervuilers ter wereld is een noodzakelijke horde genomen in de strijd tegen klimaatverandering. Maar het is zaak dat landen ook met harde actie en ambitie laten zien dat het menens is, want anders is het te laat. Einde deze maand staan landen voor een nieuwe beproeving, waar we met elkaar tot een akkoord moeten komen om de CO2-uitstoot binnen de luchtvaart te reguleren en niet meer te laten groeien", aldus Dijksma.