Een dikke laag smog hangt over de Chinese hoofdstad Peking (april 2016)
NOS Nieuws

China ratificeert klimaatakkoord Parijs

Het Chinese parlement heeft het klimaatakkoord geratificeerd dat eind vorig jaar werd gesloten in Parijs, meldt staatspersbureau Xinhua. Zondag begint in de stad Hangzhou de G20-top en het land had eerder al beloofd voor die bijeenkomst het verdrag te bekrachtigen.

Bijna 200 landen spraken december vorig jaar in de Franse hoofdstad af om de opwarming van de aarde "ruim onder de 2 graden" te houden. Daartoe moeten ze de emissie van broeikasgassen zoals CO2 flink beperken. China is in zijn eentje verantwoordelijk voor een vijfde van de mondiale uitstoot.

Het verdrag treedt pas in werking als 55 landen die samen minstens 55 procent van de uitstoot veroorzaken, het hebben geratificeerd. Tot vandaag hadden slechts 23 landen dat gedaan, samen goed voor iets meer dan 1 procent van de wereldwijde emissie van broeikasgassen.

De verwachting is dat ook de Amerikanen het verdrag een dezer dagen zullen bekrachtigen. Zij zijn verantwoordelijk voor 18 procent van de uitstoot. De kans wordt daardoor steeds groter dat het klimaatakkoord nog voor het eind van het jaar in werking treedt.

Een Chinese vrouw draagt een mondkapje tegen de smog

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl