Gebaar kan Ethiopische marathonloper duur komen te staan
Met zijn armen gekruist boven zijn hoofd kwam de Ethiopische marathonloper Feyisa Lilesa op de Olympische Spelen over de streep. Als tweede, dus hij won zilver. Maar het politieke gebaar dat hij maakte, kan grote gevolgen voor hem hebben.
Als Oromo behoort de 26-jarige Lilesa tot de grootste etnische bevolkingsgroep van Ethiopië. De Oromo's maken 40 procent van de bevolking uit, maar voelen zich in politieke zin achtergesteld. Dat leidt al lange tijd tot spanningen in het Afrikaanse land.
Eerder deze maand vielen er mogelijk honderd doden toen de politie een einde maakte aan een protest van de Oromo's, die weigeren land in te leveren voor de uitbreiding van de hoofdstad Addis Abeba. Bij eerdere confrontaties kwamen ook al honderden mensen om het leven.
Niet geliefd
De gekruiste armen, met de handen in een vuist, is het symbool van de Oromo-strijd. Door zo over de finish te komen, maakte Lilesa een statement van jewelste, dat live op de Ethiopische televisie werd uitgezonden. Daarmee zal hij zich bij de Ethiopische machthebbers niet geliefd hebben gemaakt.
Dat besefte Lilesa na afloop ook. Tegenover journalisten zei hij dat hij bij terugkeer in zijn land mogelijk zal worden gedood of in de gevangenis zal belanden. "Misschien moet ik naar een ander land gaan", concludeerde hij. Hij denkt erover om in Brazilië te blijven of, als dat kan, naar de VS te gaan.
Wel heeft Lilesa in Ethiopië een vrouw en twee kinderen. Hoe hij hun toekomst voor zich ziet, werd in zijn gesprek met de pers niet duidelijk. Misschien worden ze gearresteerd, zei hij.
Handvest
Zijn politieke statement kan ook nog andere gevolgen voor Lilesa hebben. Volgens het Olympisch Handvest is het uiten van politieke boodschappen verboden. Maar de vraag of Lilesa zijn zilveren medaille mag houden, zal niet zijn grootste zorg zijn.