Meer racisme in Groot-Brittannië na brexit-referendum
Sinds het brexit-referendum is het aantal racistische misdrijven in Groot-Brittannië toegenomen. Dat concludeert een Britse commissie voor gelijkheid en mensenrechten, die de regering oproept dringend maatregelen te nemen.
De toename is vooral te wijten aan racisten, die de brexit gebruiken als rechtvaardiging voor hun daden. Tijdens de campagnes voor het referendum werd veel nadruk gelegd op de voor- en nadelen van immigranten.
Achteruitgang
Volgens de commissie krijgt Groot-Brittannië te maken met toenemende raciale spanningen en een grotere sociale kloof, als er de komende tijd niet wordt ingegrepen. De situatie is voor veel etnische minderheden in Groot-Brittannië de laatste jaren slechter geworden, zegt de waakhond, zeker als het gaat om jonge donkere mensen.
De waakhond schrijft in een rapport dat donkere afgestudeerden gemiddeld 23 procent minder verdienen dan blanke leeftijdsgenoten. Ook hebben donkere mensen veel meer kans om het slachtoffer te worden van een misdaad. "De kans dat je als zwarte in Engeland of Wales wordt vermoord is twee keer zo groot en de kans dat je wordt veroordeeld is zelfs drie keer zo groot", staat in het rapport.
Indiërs
Mensen met een Indiase of Chinese achtergrond hebben het beter. Hun kinderen halen hogere cijfers op school dan blanken en Aziatische kinderen worden relatief gezien het minst vaak geschorst.
Ook op werkgebied doen Indiërs het goed. De werkloosheid onder Indiërs is het laagste van alle etnische minderheden en Indiase Britten krijgen gemiddeld meer betaald dan witte Britten.
Vrouwen
Huiselijk geweld komt onder blanke vrouwen het meeste voor, blijkt uit het rapport. Ook worden blanke Britse vrouwen vaker misbruikt dan anderen.
Minderheden hebben juist vaker te maken hebben met zaken als gedwongen huwelijken, eerwraak en vrouwenbesnijdenis. Die zaken komen bij blanken vrijwel niet voor.