NOS Nieuws

'Racisten zien brexit als vrijbrief voor vreemdelingenhaat'

Borrelende onderbuikgevoelens in Groot-Brittannië: sinds de brexit lijken migranten steeds vaker te maken te krijgen met gevallen van vreemdelingenhaat. De Britse politie zegt dat er sprake is van een stijging van 57 procent ten opzichte van een maand geleden.

Tussen donderdag en zondag kwamen er 85 meldingen van racistisch gemotiveerd geweld binnen bij een speciale website van de politie, tegenover 54 meldingen over dezelfde periode vier weken geleden.

De Britse krant The Independent spreekt zelfs van honderd meldingen sinds het referendum. Premier Cameron heeft met de premier van Polen gebeld over het probleem. Hij heeft hem verzekerd dat hij er alles aan gaat doen om het geweld de kop in te drukken.

Vernieling en mishandeling

In de Britse hoofdstad is afgelopen weekend een Pools buurtcentrum vernield, zijn twee Poolse mannen in elkaar geslagen en zijn met graffiti anti-Poolse leuzen op een muur gespoten.

Volgens Britse media is de ambassadeur van het land geschokt. "We zijn ernstig bezorgd over de recente uitlatingen van xenofobie tegenover immigranten." De burgemeester van Londen roept de politie op tot extra alertheid.

Vooral op social media regent het meldingen van Britten die in het openbaar tegen migranten riepen dat ze "terug naar hun eigen land moeten". Ook via borden en stickers worden Oost-Europeanen opgeroepen het eiland zo snel mogelijk te verlaten.

De politie van Londen ontkent dat er sprake is van meer racistisch gemotiveerd geweld sinds het referendum. Daarbij kan meespelen dat er niet altijd aangifte van wordt gedaan, bijvoorbeeld in het geval van een belediging op straat.

"We weten dus nog niet goed wat de omvang van dit probleem is", zegt correspondent Tim de Wit. "Toch lijkt een aantal xenofoben sinds vrijdag te denken dat ze nu mogen roepen wat ze willen tegen Polen."

Volgens De Wit telt het Verenigd Koninkrijk zo'n 3 miljoen migranten uit de EU. Bijna een derde van deze groep is van Poolse afkomst. Dat verklaart waarom de pijlen vooral gericht lijken te zijn op deze bevolkingsgroep.

Banen inpikken

De Poolse arbeiders hebben voornamelijk werk in de horeca en transportsector. "Daardoor ontstaat het beeld bij de lager opgeleiden dat hun banen worden ingepikt. En daar valt op zekere hoogte ook wat voor te zeggen: de immigranten zijn immers goedkoper", zegt VK-kenner en oud-correspondent Hieke Jippes.

Deze gevoelens speelden een grote rol bij de keuzen voor een breuk met Brussel. "Het is natuurlijk niet zo dat alle brexit-stemmers van het referendum xenofoob zijn" legt Jippes uit. "De meesten vinden alleen dat er te veel migranten komen en dat Groot-Brittannië het op deze manier niet langer aankan."

Volgens haar was de vreemdelingenhaat in Groot-Brittannië voor het referendum meestal gericht tegen moslims. Een belangrijke aanleiding daarvoor waren de bomaanslagen in Londen in 2005. Vier moslimterroristen bliezen zich toen op met ruim 50 doden tot gevolg.

Jippes: "Eerst was de islamitische gemeenschap het doelwit van racisten, nu zien zij de brexit als een vrijbrief voor vreemdelingenhaat tegen migranten." Social media blijken een ideale uitlaatklep om deze gevoelens te uiten. De voorbeelden stapelen zich op en wekken vooral afschuw van anderen.

Reacties uit Nederland

Dat gebeurt niet alleen in Engeland, maar ook in Nederland. Op de Facebookpagina van de NOS wordt veel gereageerd. "Als Brit schaam ik me over wat ik sinds het weekend heb gelezen en gehoord. Dit is precies wat ik bang voor was", schrijft Neil. "Jammer om dit soort reacties in de UK te zien... Gelukkig is dit totaal niet mijn ervaring hier in London", zegt Ati.

Veel reageerders lijken niet verrast door het verbale en non-verbale geweld tegen migranten. "Zou Nederland uit de EU stappen, dan krijg je hier hetzelfde", vreest Michel. "Op actie volgt reactie, de Britten hebben groot gelijk. Weg met al diegenen die hun banen inpikken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl