Documenten gelekt over misstanden Australisch opvangcentrum

In het Australische detentiecentrum voor asielzoekers op het eilandje Nauru hebben asielzoekers, vooral kinderen, stelselmatig te maken met mishandeling en wreedheid. Dat blijkt uit gelekte interne documenten die in handen zijn van de Britse krant The Guardian.

Tussen augustus 2013 en oktober 2015 werden meer dan 2000 incidenten gemeld. Meer dan de helft van de klachten gaat over kinderen, terwijl maar 18 procent van de ongeveer 500 asielzoekers op het eiland kind is.

Volgens de krant komt uit de documenten naar voren dat seksueel misbruik, mishandeling en zelfmoordpogingen regelmatig voorkomen. Ook zijn de leefomstandigheden in het kamp schrijnend.

Documenten gelekt over misstanden Australisch opvangcen

De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties veroordelen de praktijken. "De gelekte documenten laten een systeem van disfunctioneren en wreedheid zien", reageert Anna Neistat, onderzoeker bij Amnesty International.

De documenten bevestigen het beeld dat Amnesty heeft van de asielopvang op Nauru. Samen met Human Rights Watch publiceerde Amnesty vorige week een rapport waaruit blijkt dat Australië asielzoekers doelbewust in schrijnende omstandigheden laat wachten op asiel.

'Documenten bevestigen beeld dat Amnesty heeft'

"Het Australische beleid om asielzoekers die per boot aankomen te verbannen, is extreem wreed en moet meteen stoppen", zegt Neistat. De onderzoeker was vorige week nog undercover op het eiland om met asielzoekers te praten.

"Bijna iedereen die ik sprak - mannen, vrouwen en kinderen - had een zelfmoordpoging gedaan of dacht daaraan. Ik sprak een jongen van 9 die daarover nadacht."

In het overvolle kamp is er nauwelijks medische zorg en hebben asielzoekers te maken met geweld van de lokale bevolking. "Vooral vrouwen voelen zich onveilig omdat er veel seksueel misbruik plaatsvindt", zegt Neistat.

Onderschept

De Australische regering laat in een reactie weten dat veel van de gelekte documenten "onbevestigde beschuldigingen" zijn. De verklaringen zouden geen bewezen feiten bevatten.

Australië ligt al langer onder vuur vanwege het zeer strenge asielbeleid. Vluchtelingen worden op weg naar Australië onderschept en teruggestuurd, of naar eilanden - zoals Nauru - in de Stille Zuidzee gebracht.

De regering is niet van plan iets te veranderen.

Robert Portier

Volgens correspondent Robert Portier heeft de publicatie nauwelijks tot ophef geleid. "De regering is niet van plan iets te veranderen. Dit beleid is juist bedoeld om vluchtelingen af te schrikken. De omstandigheden op Nauru zijn zo slecht om te voorkomen dat meer mensen naar Australië komen."

De politiek en bevolking lijken het erover eens dat de regeringen van Nauru en Papoea-Nieuw-Guinea verantwoordelijk zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl