Moslims worstelen met homoseksualiteit

  • Ad van Oosten

    redacteur

  • Marloes Lemsom

    politiek redacteur

  • Ad van Oosten

    redacteur

  • Marloes Lemsom

    politiek redacteur

Tijdens de Canal Pride in Amsterdam vaart voor het eerst een homoseksuele imam mee op de World Religion Boat. "Het wordt een belangrijke dag. Het is de eerste keer dat zoveel religieuze LGBT-leiders samenkomen", zegt Ludovic-Mohamed Zahed.

Voor veel homoseksuele moslims is het geloof een groot dilemma. Kun je als moslim ervoor uitkomen dat je homo bent? Of krijg je dan te maken met afkeuring, uitsluiting of zelfs geweld? Jonge homoseksuele moslims staan vaak alleen, ze kunnen niet terecht bij familie, en al helemaal niet in de moskee.

De Franse imam Zahed richtte in Parijs de eerste homo-vriendelijke moskee op. Maar in Nederlandse moskeeën, zoals die van imam Karrat in Rotterdam, geldt homoseksualiteit nog steeds als grote zonde.

Moslims worstelen met homoseksualiteit

Nergens in de Koran wordt homoseksualiteit veroordeeld.

Imam Zahed

Beide imams trekken verschillende conclusies over verzen waarin homoseksualiteit voorkomt. Wie naar een preek van imam Karrat uit Rotterdam gaat, krijgt een heel ander beeld over de acceptatie van homo's binnen de islam dan wie luistert naar imam Zahed.

Volgens Karrat is de Koran er duidelijk over. "Homoseksualiteit als daad, daar leg ik de nadruk op, is een verboden zaak." Karrat benadrukt dat homo's wel geaccepteerd moeten worden als mensen met hun eigen menswaardigheid.

Maar volgens Zahed sluiten de islam en homoseksualiteit elkaar niet uit. "Nergens in de Koran wordt homoseksualiteit of transseksualiteit veroordeeld."

Ex-Kamerlid Tofik Dibi (35) heeft jaren geworsteld met zijn geaardheid en geloof. "Homo's hebben vaak het gevoel dat ze moeten kiezen. Dat als ze homo zijn, hun geloof moeten opgeven, terwijl dat onderdeel van je leven is. Het kiezen verscheurt mensen."

Zelf heeft hij de verzen over Lot ook meerdere malen gelezen. "Er staat niet in dat homoseksualiteit verboden is, en dat zeg ik niet omdat het in mijn straatje past. Er staat dat bepaald crimineel gedrag, het verkrachten van mannen, niet mag."

Tofik Dibi

Imam Karrat geeft toe dat het een kwestie van interpretatie is. "Al ben ik van mening dat de mensen die het recht hebben om de Koran te interpreteren, mensen zijn die kennis van de islam en Arabische taal hebben. Het is niet aan willekeurige mensen om dat te doen."

Karrat, die homoseksuele moslims begeleidt in zijn moskee, vindt dat homo's hun geaardheid voor zichzelf moeten houden. "Het is een persoonlijke keuze. Een zonde maakt van jou niet een slecht persoon. We hebben allemaal zwaktes, je dient manieren te vinden om daarmee om te gaan."

Een pilletje

Dibi vindt dat het "domste wat ik ooit heb gehoord". "Als je weet wat het is, dan weet je beter. Niemand zou hiervoor kiezen. Als ik een pilletje zou kunnen krijgen van iemand waarmee ik het zou kunnen genezen, had ik dat heel vaak in mijn leven gedaan."

Eind vorig jaar kwam Dibi op zijn 34e uit kast via het autobiografische boek Djinn. "Sommige mensen vinden dat lang, voor anderen is dat weer kort. Whatever, ik heb het op mijn manier gedaan." Dit jaar gaat hij voor het eerst naar de Gay Pride.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl