NOS NieuwsAangepast

Schiphol kampt met minder treinen, een staking en extra controles

Een staking, werkzaamheden aan het spoor en extra controles: reizigers van en naar Schiphol moeten vanmorgen bijna overal rekening mee houden. Het levert allemaal vertraging op, variërend van een kwartiertje tot mogelijk helemaal niet vertrekken.

Allereerst de extra controles die de marechaussee sinds zaterdagochtend uitvoert. Vanmorgen vroeg reed het nog soepel door, zag verslaggever Ewout de Bruijn, maar inmiddels is het een stuk drukker. Op de afritten naar Schiphol staat het, net als zaterdag en zondag, helemaal vast, wat leidt tot vertragingen oplopend tot een uur.

Reizigers die met de trein naar Schiphol komen worden niet extra gecontroleerd, maar zij hebben rekening te houden met minder treinen vanuit Amsterdam. Tot en met volgende week dinsdag zijn er werkzaamheden, wat leidt tot een extra reistijd tot drie kwartier.

Spoorbeheerder ProRail vernieuwt bestaande sporen en legt extra rails aan rond de luchthaven, omdat er in december meer treinen gaan rijden tussen Schiphol en Almere. Ook worden er nieuwe wissels en seinen geplaatst.

"Er is eigenlijk nooit een goed moment", zegt Mercedes Grootscholten van ProRail. "We moeten het een keer doen. In deze periode is er minder woon-werkverkeer, dus is dit het beste moment. Het is even pijnlijk, maar daarna hoeven we voorlopig geen grote werkzaamheden te doen op dit traject."

De NS heeft bussen ingezet

Vanwege de werkzaamheden rijden er tot en met 9 augustus geen treinen tussen Schiphol en Diemen Zuid en tussen Schiphol en Amsterdam Bijlmer Arena. Op die trajecten zet de NS bussen in. Morgen rijden er ook geen treinen op het traject naar Amsterdam Sloterdijk; dan is er tussen de hoofdstad en de luchthaven helemaal geen treinverkeer mogelijk. Schiphol is vanuit het zuiden wel goed bereikbaar per trein. Treinen uit de richting van Rotterdam, Den Haag en Leiden rijden gewoon.

Vakantiegangers die met EasyJet vliegen komen vanmorgen voor de grootste verrassing te staan: hun vlucht gaat mogelijk helemaal niet. Om 06.00 uur hebben de piloten het werk neergelegd, tot 10.00. "Bij de balie van EasyJet staan dan ook veel reizigers met vragen, maar de medewerkers weten het eigenlijk ook niet", zegt De Bruijn.

Reizigers met een bestemming waar EasyJet geregeld naartoe vliegt, zoals Londen, kunnen waarschijnlijk nog wel omboeken. "Maar reizigers die naar een bestemming gaan waar maar een of twee keer in de week op wordt gevlogen, krijgen te horen dat ze pech hebben."

Gevolgen voor reizigers door stakingen EasyJet

De eerste zes vluchten van de dag moesten worden geannuleerd, maar vanaf 08.00 uur werd er weer gevlogen door EasyJet. Dat zijn niet zoals bij een vorige staking piloten uit het buitenland die extra zijn ingevlogen, maar vluchten die sowieso vanuit het buitenland kwamen. EasyJet heeft zeven vliegtuigen staan op Schiphol, daarvan zijn er zes niet vertrokken.

In juni was er ook een staking van de VNV, maar toen hoefden er geen vluchten worden geannuleerd omdat er vooraf vervanging was geregeld vanuit het buitenland. De VNV begon daar een kort geding over, maar de rechter gaf EasyJet gelijk. Daarom is deze staking zo kort mogelijk van te voren aangekondigd: pas om middernacht hoorde EasyJet dat de piloten vandaag het werk zouden neerleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl