Op een informatiebijeenkomst in Rotterdam-Beverwaard laten boze buurtbewoners weten dat ze tegen de komst van een asielzoekerscentrum zijn.

Rotterdam: laaien spanningen weer op als het azc opent?

  • Karin Bakker

    redacteur

  • Karin Bakker

    redacteur

"We zijn helemaal niet op de hoogte gesteld, helemaal niks. Het wordt gewoon door je strot geduwd. We hebben niks te vertellen hier." Thea Pits is nog steeds woedend over het besluit van de gemeente Rotterdam om een asielzoekerscentrum te bouwen aan de rand van haar wijk Beverwaard.

Eind vorig jaar besluit de gemeente dat een voormalig honkbalveld zal worden gebruikt voor de opvang van 600 asielzoekers. Direct na de beslissing wordt de wijk geïnformeerd tijdens een bewonersbijeenkomst.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb geeft de inwoners geen valse hoop: het azc komt er sowieso, ondanks het protest. De Beverwaarders komen in opstand, ze vinden dat hun wijk al te veel problemen heeft om ook nog eens ruimte te kunnen bieden aan vluchtelingen.

Een half jaar later geeft burgemeester Aboutaleb toe dat de informatieavond verkeerd was aangepakt. "We hadden het meteen moeten doen zoals we het later zijn gaan doen: mensen op naam uitnodigen voor kleine bijeenkomsten. Dat is de les die we hebben geleerd." Op deze manier nooit meer, aldus de burgemeester.

In de afgelopen maanden heeft de gemeente met kleine bijeenkomsten alsnog geprobeerd om draagvlak te creëren. "We hebben naar de zorgen van bewoners geluisterd. Op die manier is een poging gedaan om het contact te herstellen", zegt Aboutaleb. Maar de weerstand tegen een azc blijft onder inwoners.

Thea Pits is samen met Aad Broer de drijvende kracht achter de groep 'Beverwaard Zegt Nee'. Zij vinden de locatie van het azc zeer ongeschikt. "Hoge werkeloosheid, armoede, moorden, schietpartijen, alles hebben we hier meegemaakt. We zijn net een beetje uit het dal aan het klimmen en juist nu krijgen we er een azc bij. Daar ben ik zwaar tegen", zegt Broer.

Maar wat de bewoners het meest stoort is de manier waarop het besluit is genomen. "Wij hebben gewoon helemaal niets te vertellen. Meneer Aboutaleb beslist en klaar uit. Als je de wijk Beverwaard een beetje kent, had je de bewoners gewoon moeten inlichten. In elke gemeente doen ze dat, behalve in Rotterdam", zegt Pits.

Toch staat Aboutaleb nog steeds volledig achter zijn besluit. "Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die zeggen dat er niet naar ze wordt geluisterd. Maar daar waar leiderschap noodzakelijk is, moeten politici niet alleen luisteren, maar ook handelen. En het is niet zo dat als je niet doet wat een groep wil, het niet democratisch is."

Burgemeester Aboutaleb bij de inspraakavond in Beverwaard (oktober 2015)

Om de Beverwaarders tegemoet te komen, investeert de gemeente een kleine miljoen extra in de wijk. Ook is er een speciale wijkconciërge ingesteld die als ogen en oren van de wijk functioneert. Hij houdt ook het verzet in de wijk in de gaten. "We proberen te voorkomen dat het gaat escaleren", zegt Harry Kock. "Als ik signalen zie of hoor, geef ik dat door aan de wijkagent."

Het is nog onduidelijk hoeveel asielzoekers er komen als in augustus de deuren van het azc open gaan. Ook is onduidelijk of het rustig zal blijven. "We hebben hier een doelgroep die overlast veroorzaakt en nieuwe mensen niet snel tolereert", vertelt Broer van 'Beverwaard Zegt Nee'. "Daar komen dan vluchtelingen bij. Ik ben bang voor de spanning die dat gaat opleveren."

Burgemeester Aboutaleb hoopt en verwacht dat het rustig blijft. "Zeker als mensen zien dat de vluchtelingen mensen van vlees en bloed zijn, die doorgaans een rustige plek zoeken om bij te komen van oorlogsellende."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl