Miljardendeal na fraude Volkswagen in VS goedgekeurd
Volkswagen lijkt een eerste succesje te boeken in de nasleep van de fraudes met de uitstootwaarden van dieselauto's. Een rechter in de Verenigde Staten is akkoord met de deal die Volkswagen heeft bereikt met autoriteiten en klagers. Daarmee wordt Volkswagen een civiele rechtszaak bespaard, wat vele miljarden euro's meer zou kunnen kosten.
Enkele weken geleden presenteerde Volkswagen de schikking, die het autoconcern 13,4 miljard euro gaat kosten. Dat geld wordt gebruikt voor schadevergoeding aan bezitters van dieselauto's met de fraudesoftware. Het betreft 480.000 auto's met een 2.0 litermotor. Voor de andere auto's moet nog een deal worden gesloten. Daarnaast gaat er geld naar milieu-autoriteiten en financiert Volkswagen projecten voor een schoner milieu.
Volkswagen moest vorig jaar september onder druk van diezelfde Amerikaanse milieu-autoriteiten toegeven dat het jarenlang heeft gefraudeerd met de uitstootwaarden. Bij toelatingstests zorgde speciale software ervoor dat de auto's schoner leken dan ze in de werkelijkheid zijn. Het gaat wereldwijd om 11 miljoen auto's die zijn uitgerust met die software.
Niet voorbij
Met de schikking in de VS is de afwikkeling van de fraude voor Volkswagen nog lang niet voorbij. In Amerika loopt inmiddels ook een strafrechtelijk onderzoek naar de fraude. Drie staten willen Volkswagen voor de rechter brengen omdat het concern consumenten heeft voorgelogen. Ook heeft Volkswagen milieuregels overtreden, vindt het OM. Daarnaast lopen er in een reeks andere landen ook zaken. Zowel bezitters van zogenaamde sjoemeldiesels als autoriteiten willen schadevergoedingen van Volkswagen.
Nederland
In Nederland rijden 160.000 diesels rond met de beruchte software. Twee stichtingen proberen momenteel zoveel mogelijk benadeelden te verzamelen om een zaak te beginnen tegen Volkswagen. Lastig is evenwel om vast te stellen wat de schade is. Volkswagen zegt dat het de auto's zonder gevolgen voor vermogen en verbruik kan aanpassen. Advocaten betwijfelen dat.
Verdachten
In Duitsland doet ook het Openbaar Ministerie onderzoek. In die zaak zijn vandaag 4 nieuwe verdachten toegevoegd. Het OM heeft kantoren en woningen doorzocht. Daarmee komt het aantal verdachten op 21 Volkswagen-medewerkers en oud-medewerkers.
Voormalig topman Martin Winterkorn wordt onder meer verdacht van marktmanipulatie. Hij zou al veel eerder hebben geweten van de fraude en verzuimd hebben de financiële markten in te lichten. Het aandeel Volkswagen verloor na bekendmaking van de fraude in korte tijd een kwart van de waarde.