Justitie VS: Volkswagen-top wist van gesjoemel
De top van Volkswagen heeft geprobeerd om het schandaal met de sjoemelsoftware in dieselauto's verborgen te houden. Ook de vorig jaar opgestapte topman Martin Winterkorn wist ervan af. Dat zegt justitie in de Amerikaanse staat New York. De openbaar aanklager is daar een zaak gestart tegen Volkswagen wegens het overtreden van milieuregels.
De beschuldigingen van openbaar aanklager Eric Schneiderman staan haaks op eerdere verklaringen van Volkswagen zelf. Volgens het concern is uit intern onderzoek tot nu toe niet gebleken dat de top van het bedrijf op de hoogte was van de fraude met uitstootwaarden, laat staan dat de concerntop zou hebben geprobeerd dit onder de pet te houden.
Sjoemelsoftware
Martin Winterkorn zou in het voorjaar van 2014 op de hoogte zijn geweest van het gebruik van software om de uitstoot te manipuleren bij de toelatingstests. Dat blijkt volgens het OM uit interne e-mails van Volkswagen. In 2006 zouden topmanagers binnen Volkswagen al hebben gesproken over de de problemen met de uitstootwaarden in de VS. De normen zijn daar veel strenger dan in Europa, maar Volkswagen kon daar technisch geen oplossing voor vinden. Tenminste, niet zonder dat het verbruik en de prestaties van de auto's achteruit zouden gaan.
Volgens justitie in Amerika is toen de optie van sjoemelsoftware ter tafel gekomen. In die periode was de huidige Volkswagen-topman Matthias Müller topmanager bij Audi, ook onderdeel van het Volkswagen-concern. Hij wordt nu in de aanklacht overigens niet genoemd.
Onder druk van Amerikaanse milieuautoriteiten moest Volkswagen vorig jaar september toegeven dat het heeft gerommeld met de uitstootwaarden. In zo'n 11 miljoen dieselauto's wereldwijd bleek software te zitten die tijdens de toelatingstest zorgt voor een lagere uitstoot van stikstofoxide.
Schadelijke stoffen
Daarmee kwamen de auto's door de tests in de VS. In werkelijkheid stoten de auto's dus veel meer schadelijke stoffen uit. Het betrof dieselauto's van Volkswagen en van de merken Audi, Seat en Porsche, die ook eigendom zijn van het Volkswagen-concern.
Naast de staat New York, zijn ook de staten Maryland en Massachusetts een zaak begonnen tegen Volkswagen. Volkswagen is teleurgesteld dat de drie staten een zaak beginnen, laat een woordvoerster weten via persbureau Reuters. Volgens haar heeft Volkswagen een overeenkomst gesloten met de federale justitie in de VS. Volkswagen betaalt ruim 15 miljard dollar als boete, maar ook voor projecten die moeten bijdragen aan een beter milieu.