Volgens Volkswagen kwam het idee van de fraude met dieselmodellen niet van de bedrijfstop.
NOS Nieuws

Volkswagen pleit eigen top vrij in sjoemelaffaire

De bedrijfstop van Volkswagen valt niets te verwijten in het sjoemelschandaal met dieselauto's. Die conclusie trekt Volkswagen zelf op basis van onderzoek waartoe het zelf opdracht had gegeven.

Het concern wil dat de aandeelhouders de conclusie van het onderzoek overnemen en daarmee de raad van bestuur vrijpleiten. Dat zou dan volgende maand moeten gebeuren op een aandeelhoudersvergadering in Hannover.

Kenners van de auto-industrie noemden het eerder onwaarschijnlijk dat niemand in de bedrijfstop heeft geweten van de fraude. Volkswagen voerde juist met de dieselmodellen een stevige marketingcampagne in de VS om de nieuwe diesel als veel schoner te presenteren. Toen het de ingenieurs niet lukte om door de tests te komen, is op enig moment gekozen voor het gebruik van sjoemelsoftware om de werkelijke uitstoot te verhullen.

Toegeven

Het Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day doet in opdracht van Volkswagen al ruim een half jaar onderzoek naar de affaire met de sjoemeldiesels. Het onderzoek is nog niet afgerond maar uit een tussenrapportage aan de raad van commissarissen blijkt nu volgens Volkswagen dat de top van het concern niet betrokken is geweest bij de fraude.

Vorig jaar september moest Volkswagen toegeven dat het had gefraudeerd bij toelatingstests in Amerika. Het ging om dieselmodellen die waren uitgerust met software waardoor de auto's bij de test minder stikstofoxide uitstootten dan in de werkelijkheid.

Wereldwijd

Uiteindelijk bleek het te gaan om zo'n 11 miljoen auto's wereldwijd, waarvan ongeveer 160.000 in Nederland. Inmiddels is een tiental rechtszaken gestart tegen Volkswagen. Overheden, automobilisten, autodealers en milieuorganisaties eisen een schadevergoeding omdat de auto's waar het om gaat veel vervuilender waren dan was voorgesteld.

Niet lang na de bekentenis van Volkswagen werd het kantoor Jones Day in de arm genomen. Behalve de nu naar buiten gebrachte conclusie dat de bedrijfstop geen blaam treft, worden er geen mededelingen gedaan. Het onderzoek is nog niet afgrond en het is ook niet in het belang van Volkswagen om meer te zeggen, stelt het concern.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl