Het internationaal sporttribunaal CAS heeft het beroep afgewezen dat de Russische atletiekbond en 68 atleten uit dat land hadden ingediend. Daardoor blijft de schorsing die de internationale atletiekfederatie IAAF aan de sporters heeft opgelegd van kracht.
De 68 sporters willen ondanks de internationale schorsing van de Russische atletiek deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Zij voelen zich door de landelijke sanctie van de internationale atletiekfederatie IAAF zwaar gedupeerd, omdat ze naar eigen zeggen nooit met doping in aanraking zijn geweest.
Het besluit van het CAS betekent niet automatisch dat er geen Russische atleten zullen deelnemen aan de Spelen. Volgens het CAS kan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beslissen om een uitzondering te maken voor individuele atleten die kunnen bewijzen dat ze al geruime tijd 'schoon' zijn.
Doodsteek
Polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva noemt de beslissing van het CAS "de doodsteek voor de atletiek". "Het is puur een politieke beslissing", zegt de Russin, die tweevoudig olympisch kampioene en zevenvoudig wereldkampioene is. Ze doet een beroep op het IOC om de beslissing terug te draaien.
De atlete had haar zinnen had gezet op een derde olympische titel na haar triomfen in 2004 en 2008. Isinbajeva zei eerder al dat ze vindt dat Russische atleten die de atletieksport op een goede manier bedrijven niet gestraft moeten worden voor het wangedrag van anderen.
In soortgelijke bewoordingen reageerde een woordvoerder van de Russische regering vandaag. Hij noemde het onterecht dat Russische atleten collectief worden gestraft voor het gedrag van individuen. Hij zegt dat de atleten op hun eigen verdiensten moeten worden beoordeeld.
De Russische autoriteiten hielden al rekening met een handhaving van de schorsing, maar zijn toch erg teleurgesteld. Minister Vitali Moetko van Sport haalde na de uitspraak van het CAS hard uit naar de IAAF, die de straf oorspronkelijk had opgelegd. Volgens Moetko is de internationale atletiekunie volledig corrupt.
Hij zei dat de Russen een eigen commissie vormen om het rapport te bekijken. Moetko voegde eraan toe dat de geschorste Russische atleten mogelijk naar een civiele rechtbank stappen om het besluit aan te vechten.
Urinemonsters verwisseld
Er wacht nog een oordeel van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) of de hele Russische sportploeg geweerd wordt van de Spelen in Rio. Dit als reactie op het onderzoeksrapport van het wereldantidopingagentschap (WADA) waaruit bleek dat de Russische overheid het dopinggebruik tussen 2010 en 2014 ondersteunde.
De Canadese jurist Richard McLaren deed sinds mei in opdracht van WADA onafhankelijk onderzoek. Hij maakte maandag op een persconferentie in Toronto bekend dat tientallen Russische atleten doping kregen toegediend en hun positieve testen via een ingenieus systeem werden verdoezeld.
Daarbij was er een rol voor de Russische geheime dienst. Die verving tijdens de Spelen besmette dopingstalen door schone. Via een gat in de muur van het dopinglaboratorium verdwenen Russische bloed- en urinestalen.
WADA dringt er bij het IOC op aan dat alle Russische sporters van de Spelen worden geweerd. Volgens het antidopingbureau moeten behalve de sporters ook de Russische politici geweerd worden van internationale competities, inclusief de Spelen.
Het Russisch comité verwacht zondag uitslag te krijgen van het IOC. Voor de Russen zelf is de missie helder: er moeten 387 sporters verschijnen bij de opening van de Olympische Spelen in Rio volgende maand. Maar voorlopig zit het land dus nog in de wachtkamer.