Denk je een vrouwenstem in die het volgende op de radio voorleest:
"Nummer 35 op pagina 459."
"Nummer 55 op pagina 913."
En dat dan bijna een kwartier lang en in het Noord-Koreaans.
Het gebeurde volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten afgelopen vrijdag op de Noord-Koreaanse staatsradio. Het was niet de eerste keer dat de mysterieuze cijferreeks werd voorgelezen: op 24 juni gebeurde het ook al, toen twee minuten lang.
De inlichtingendiensten hebben geen idee waar de cijferreeksen voor bedoeld zijn. Deskundigen in het land denken dat dit een nieuwe poging van psychologische oorlogsvoering is van de Noord-Koreanen.
Er zijn honderden manieren om online iemand veilig te benaderen.
Tijdens de Koude Oorlog werden namelijk ook vanuit Pyongyang via de radio geheime codes overgebracht. Dat was voor spionnen het teken dat ze hun opdracht moesten uitvoeren. Die methode werd afgeschaft toen dat soort geheime zaken ook online afgehandeld konden worden.
Noord-Korea-deskundige Remco Breuker van de Universiteit van Leiden ziet twee mogelijkheden. Of Noord-Korea wil echt 'slapende agenten' activeren, óf Noord-Korea doet net alsof, om Zuid-Korea onder druk te zetten.
Indruk maken op Zuid-Korea is in de ogen van Breuker de meest waarschijnlijke optie. In Noord-Korea weten ze volgens hem prima hoe het online allemaal werkt, dus het is niet meer logisch om via de radio berichten naar spionnen te sturen. "Er zijn honderden manieren om online iemand veilig te benaderen."
Het kan wel zo zijn dat ze de spion die ze moeten hebben, niet kunnen vinden. "Dan kan ik me voorstellen dat ze de radio gebruiken, maar het lijkt me alsnog sterk", zegt Breuker.
Het is logischer om te denken dat ze hopen dat Zuid-Korea meeluistert. "Het lijkt me eerder dat ze Zuid-Korea willen laten zien dat ze spionnen hebben. Het lijkt daarin een beetje op de raketlanceringen die ze al maandenlang uitvoeren." Vermoed wordt dat Noord-Korea die ook gebruikt om de tanden te laten zien aan de rest van de wereld.
Welke rol spelen spionnen nog?
Noord-Korea maakt nog altijd gebruik van spionnen. Maar volgens Breuker zijn het vooral spionnen die informatie verzamelen en niet per se geheime opdrachten uitvoeren. "Ze houden bijvoorbeeld gevluchte Noord-Koreanen in de gaten."
In de categorie 'James Bond' worden nog steeds spionnen in Zuid-Korea geïnfiltreerd. Dat gaat dan bijvoorbeeld via kleine onderzeeboten. "Daar passen drie, vier en heel soms tien man in. Ze stappen dan uit bij de kust van Zuid-Korea en voeren hun opdracht uit. Ze komen waarschijnlijk niet meer terug."
En die cijferreeksen, gaat dat nog spannend worden? Breuker denkt dat we er niets meer van gaan horen: "Grote kans dat er niets gaat gebeuren."