In april lanceerde Noord-Korea ook een raket vanaf een onderzeeër
NOS Nieuws

Noord-Korea lanceert opnieuw raket

Noord-Korea heeft opnieuw een raket gelanceerd. Volgens het Zuid-Koreaanse leger is de raket afgevuurd vanaf een onderzeeër in de Japanse zee, ten oosten van Noord-Korea. Zuid-Korea zegt dat de lancering mislukt is.

De lancering volgt op de aankondiging van de Verenigde Staten die gisteren bekendmaakten dat ze een geavanceerd raketafweersysteem gaan plaatsen in Zuid-Korea. Dat systeem moet het schiereiland beschermen tegen eventuele aanvallen van de noorderburen.

Legitieme zet

Een dag daarvoor publiceerde de VS een zwarte lijst met namen van Noord-Koreanen die volgens de Amerikanen de mensenrechten schenden. Ook leider Kim Jong-Un staat op die lijst. Noord-Korea reageerde woedend op de beschuldigingen en noemde de lijst een oorlogsverklaring.

Na beide acties van de VS ziet Noord-Korea het volgens correspondent Marieke de Vries waarschijnlijk als een legitieme zet om terug te slaan. "Maar dit gebeurde allemaal in een week tijd, het is nooit helemaal zeker of het een een reactie op het ander is."

Raketlanceringen van Noord-Korea worden internationaal scherp veroordeeld. Internationale waarnemers zien dat Noord-Korea vooruitgang boekt in de ontwikkeling van wapens, maar het gerenommeerde Johns Hopkins instituut in de Verenigde Staten berichtte deze maand dat het nog tot zeker 2020 duurt voor Noord-Korea in staat is succesvol een raket te lanceren vanaf een onderzeeër. "En dan duurt het nog jaren voor daar een kernkop op zit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl