De VS en Zuid-Korea maken bekend dat er een raketafweersysteem komt
NOS Nieuws

VS plaatst raketafweersysteem in Zuid-Korea

De Verenigde Staten gaan een zeer geavanceerd raketafweersysteem in Zuid-Korea neerzetten. Volgens het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, is dat om het schiereiland te verdedigen tegen eventuele raketaanvallen van Noord-Korea.

Zuid-Korea en de VS hebben er maanden over onderhandeld. De gesprekken begonnen naar aanleiding van een langeafstandsraket die Noord-Korea in februari afvuurde. Met het raketafweersysteem zijn dat soort raketten te detecteren in de lucht en kunnen ze worden neergehaald.

Het tijdstip van de aankondiging is opvallend, zegt correspondent Marieke de Vries. Het komt een dag nadat Noord-Korea woedend uithaalde naar de VS. Dat land publiceerde een zwarte lijst van kopstukken die mensenrechten hebben geschonden, met daarop de Noord Koreaanse leider Kim Jong-Un. Noord-Korea noemt die lijst een oorlogsverklaring.

China

Volgens De Vries is China zeer verbolgen over de gemaakte afspraken. Het land zegt dat zo'n raketafweersysteem de veiligheid in de regio helemaal niet ten goede komt. "Maar China heeft zelf ook wel wat te vrezen van dit systeem omdat hun raketten dan ook gedetecteerd kunnen worden." Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ambassadeurs van de VS en Zuid-Korea op het matje geroepen.

Rusland heeft inmiddels ook laten weten dat het de zaak volgt en "rekening zal houden met het systeem in de militaire planning".

Het is nog onduidelijk waar het raketafweersysteem precies komt. Wel is er gezegd dat het zo snel mogelijk wordt geplaatst.

Raketafweersysteem THAAD

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl