Autoverhuurbedrijven hand in hand met Brabantse drugscriminelen
Veel autoverhuurbedrijven in Brabant zijn nauw betrokken bij zware criminaliteit. Dat zegt de politie Zeeland-West Brabant na maandenlang onderzoek. Autoverhuurders verhuren auto's met verborgen ruimten aan criminelen die er drugs, wapens en geld mee vervoeren. Eigenaren en medewerkers van verhuurbedrijven zijn volgens de politie niet zelden verbonden aan criminele organisaties.
Eind vorig jaar stuitten rechercheurs van de politie Zeeland-West Brabant op een opmerkelijk cijfer. Terwijl er in de stad Groningen maar 19 verhuurbedrijven staan geregistreerd, zijn dat er in Tilburg, met ongeveer evenveel inwoners, 34. Daarnaast zijn er nog 22 bedrijven die niet geregistreerd staan. Volgens de Brabantse rechercheurs is het verschil economisch gezien niet te verklaren.
Onopvallende auto's
De rechercheurs zijn onderdeel van een speciaal team dat is opgericht om autoverhuurders weerbaar te maken tegen misbruik van hun voertuigen door criminelen. In het onderzoek vonden ze met behulp van speurhonden verborgen compartimenten in verschillende huurauto's. Soms troffen ze drugs, wapens en geld aan in deze ruimtes.
Meestal waren het onopvallende auto's zoals de Fiat Punto, de Volkswagen Polo en de Citroën C3. "Met deze middenklassers blijven ze beter buiten beeld van de overheid en kunnen ze anoniem rondrijden", zegt een van de rechercheurs.
Ook ontdekten ze dat er criminele kopstukken zijn die voltijds rondrijden in soms peperdure huurauto's. Het gaat vaak om mensen die geen officieel inkomen hebben, maar wel een uitkering. De huur betalen ze met cash geld. Doordat de auto's niet op hun naam staan, is het veel lastiger om de auto's af te pakken op het moment dat de politie op zoek is naar crimineel verkregen vermogen.
In totaal zijn de afgelopen maanden in West-Brabant en Zeeland 109 personen gecontroleerd die rondrijden in een huurauto, omdat de politie vermoedde dat er iets mis mee was. Zo'n negentig procent van de gecontroleerde inzittenden had inderdaad een crimineel verleden.
Bij controles is op de Oesterdam bij Tholen werd een huurauto in beslag genomen waarin 31 envelopjes met cocaïne verstopt zaten.
Het zijn vaak verhuurbedrijven zonder website, zodat ze voor gewone burgers niet benaderbaar zijn.
Sommige autoverhuurbedrijven lijken malafide bedrijven te zijn die speciaal zijn opgericht door criminelen voor hun criminele activiteiten en als manier om geld wit te wassen. Als gewone consument kun je daar geen auto huren. Zo is er in Tilburg een autoverhuurbedrijf dat gevestigd is op de zesde verdieping van een flatgebouw. Een autoverhuurbedrijf in Bergen op Zoom is eigendom van een jongen die een paar maanden geleden nog leefde van een studiefinanciering. Bijna alle gecontroleerde klanten van dit bedrijf bleken antecedenten op drugsgebied te hebben.
"Dat zijn vaak bedrijven die voor gewone burgers nauwelijks benaderbaar zijn", zegt een rechercheur. "Ze hebben bijvoorbeeld geen website en hebben vaak een vast klantenbestand."
Maar criminelen huren ook auto's bij filialen van grote bekende verhuurbedrijven. De Brabantse rechercheurs vermoeden dat deze bedrijven op de hoogte zijn van de criminele achtergrond van sommige van hun klanten, maar omwille van het geld een oogje dichtknijpen. Bij enkele bedrijven zien de rechercheurs dat er mensen werken met criminele connecties. Andere bedrijven lijken er geen problemen mee te hebben dat de huur betaald wordt met cash en maken er geen punt van dat klanten formulieren niet goed invullen.
De beste plekken om drugs te verstoppen:
De afgelopen dagen organiseerde een team van onder andere de Nederlandse en Belgische politie, marechaussee en de douane een grote actie waarbij tien autoverhuurbedrijven werden gecontroleerd. Bij een bedrijf in Roosendaal werd vandaag hennepafval en een automatisch vuurwapen gevonden. Een 25-jarige man is aangehouden.
Een ander bedrijf kondigde aan een faillissement aan te vragen, toen tijdens de actie bleek dat vier auto's niet verzekerd waren. Ook werden bij een bedrijf auto's in beslag genomen omdat de herkomst van de voertuigen niet duidelijk was. De administraties van alle gecontroleerde autoverhuurders zijn mee genomen voor onderzoek.
Hoewel het team alleen onderzoek deed in Brabant, is het volgens de rechercheurs niet alleen een Brabants probleem. Eerder al kwam de Amsterdamse politie tot vergelijkbare conclusies. "We wisten al langer dat deze branche gevoelig is voor georganiseerde misdaad", zegt een van de rechercheurs. "Het is voor criminelen een goede manier om zichzelf en hun goederen te vervoeren. En via cash betalingen komen ze van hun zwarte geld af."