'Met een vergunningenstelsel weten we wat voor vlees we in de kuip hebben'

Autoverhuurbedrijven in Tilburg hebben voortaan een vergunning nodig van de gemeente. Op die manier wil burgemeester Noordanus meer inzicht krijgen in de werkwijze van de verhuurbedrijven in de stad.

Veel autoverhuurbedrijven in Noord-Brabant zijn nauw betrokken bij zware criminaliteit, blijkt uit politie-onderzoek. Auto's met verborgen ruimten worden verhuurd aan criminelen die er drugs, wapens en geld mee vervoeren. Eigenaren en medewerkers van verhuurbedrijven zijn volgens de politie niet zelden verbonden aan criminele organisaties.

Vlees in de kuip

Met name in Tilburg zijn veel autoverhuurbedrijven gevestigd. "We hebben er merkwaardig veel", zegt burgemeester Noordanus. "Veel daarvan zijn niet eens ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik vind dat de gemeente dit soort bedrijven strenger moet controleren. Met een vergunningenstelsel kunnen we zien wat voor vlees we in de kuip hebben."

Door vergunningen verplicht te stellen wordt het voor de gemeente eenvoudiger om de autoverhuurbedrijven in de gaten te houden. "We kunnen dan zien waar de ondernemer zijn geld vandaan haalt en of dat zuiver op de graat is."

De burgemeester wijst erop dat dit in Tilburg in meer sectoren gebeurt. "We doen dit ook met horecabedrijven en bij gemeentelijke vastgoedtransacties. Het is niet ongebruikelijk en de huidige situatie rond autoverhuurbedrijven in deze stad maakt dat wij als gemeente steviger moeten optreden."

Politie: veel autoverhuurbedrijven betrokken bij criminaliteit

Afwijkende kentekens

Ook de burgemeester van Breda is voor het invoeren van vergunningen voor autoverhuurbedrijven. "Nu kan iedereen zomaar zo'n bedrijf beginnen", zegt burgemeester Depla.

Daarnaast pleit Depla voor het invoeren van afwijkende kentekens voor huurauto's om de anonimiteit weg te nemen. Ook wil hij een meldingsplicht voor grote betalingen in cash.

STER reclame