NOS Nieuws

'Maak huurauto's minder anoniem met afwijkend kenteken'

Burgemeester Paul Depla van Breda wil dat er meer gedaan wordt om de hele criminele industrie te ontregelen. Dat zegt de burgemeester in reactie op onderzoek van de politie Zeeland-West Brabant naar de betrokkenheid van autoverhuurbedrijven bij de georganiseerde criminaliteit.

Uit het onderzoek van de politie Zeeland-West Brabant blijkt dat criminelen veel vaker gebruik maken van gehuurde auto's en veel meer autoverhuurbedrijven betrokken zijn bij criminele activiteiten dan door de politie werd gedacht.

Vergunningsplicht

Depla pleit voor het invoeren van een afwijkend kenteken voor huurauto's om de anonimiteit weg te nemen. Ook wil hij een meldingsplicht voor grote cash betalingen en een vergunningsplicht voor autoverhuurbedrijven. Nu kan iedereen een autoverhuurbedrijf beginnen. Als het aan Depla ligt heb je daar in de toekomst toestemming voor nodig van de gemeente, net als dat nu het geval is met bijvoorbeeld horecaondernemingen en casino’s.

Criminelen hebben ook transport nodig, maar willen niet zichtbaar zijn.

Burgemeester Paul Depla van Breda

De burgemeester wil daarom dat niet alleen criminelen, maar ook de bedrijven die de criminaliteit mogelijk maken het werken wordt bemoeilijkt. "De georganiseerde criminaliteit kun je alleen maar aanpakken als je beseft dat de georganiseerde criminaliteit een professionele industrie is, die heel veel schakels kent. Als je de schakels ontregelt die ze gebruiken om de industrietak overeind te houden, dan win je daar misschien veel meer mee dan de kopstukken een paar jaar in de cel te zetten."

Volgens Depla is het volstrekt logisch dat autoverhuurbedrijven worden gebruikt door drugscriminelen. "De criminele industrie heeft ook transport nodig. Transport om hennep te vervoeren en om de resten uit drugslaboratoria te vervoeren. Al die mensen willen altijd onder de radar blijven. Die willen niet zichtbaar worden. Wat is er dan makkelijker om een autoverhuurbedrijf in te zetten?"

Veel huurauto's hebben verborgen ruimten om drugs in de verstoppen

Elektriciens en laboranten

Depla is woordvoerder namens de Taskforce Brabant Zeeland, een samenwerkingsverband van politie, OM, gemeenten en de Belastingdienst dat is opgericht om de zware georganiseerde criminaliteit in Brabant aan te pakken.

De burgemeester wil ook andere sectoren waar criminelen gebruik van maken onder de loep nemen. Volgens hem worden elektriciens door criminelen ingehuurd om hennepplantages op te zetten, laboranten om synthetische drugs te maken en worden opslaglocaties gehuurd om drugs op te slaan. "Om de criminaliteit echt een slag toe te brengen moet je de hele industrietak ontregelen", zegt Depla.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl