Jos van Rey praat met de pers na de uitspraak van de rechter
NOS Nieuws

OM: een beetje corrupt bestaat niet, Van Rey moet celstraf krijgen

De Limburgse politicus Jos van Rey is hoewel hij vanmiddag door de rechtbank van Rotterdam geen celstraf kreeg opgelegd allesbehalve opgelucht. Hij is nog steeds verbitterd over de inval die justitie bij hem deed, nu bijna vier jaar geleden.

"Op 19 oktober 2012 is er iets gebeurd dat uniek was in Nederland", zei Van Rey vanmiddag na de uitspraak tegen NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel. "Barbertje moest hangen."

De invallen in 2012 hebben er volgens Van de Wiel ingehakt bij de oud-wethouder van Roermond. "Hij heeft ooit gezegd dat hij geen vertrouwen heeft in de rechtsstaat. Dat komt vooral door die invallen. Alles is toen overhoop gehaald, zelfs het behang werd bij wijze van spreken van de muur gehaald. Dat was traumatisch voor hem en zijn gezin."

Veel steun

Van Rey vond het dan ook moeilijk om iets positiefs te noemen over de uitspraak van vanmiddag, waarin hij een taakstraf van 240 uur kreeg opgelegd, terwijl het OM twee jaar had geëist. "Dat kan ik nu niet zeggen", zei hij.

Hij had vanmiddag in de rechtbank opmerkelijk veel steun. "Er waren meer aanhangers dan ooit", zei Van de Wiel. "Die bestonden vooral uit leden van zijn partij Liberale Volkspartij Roermond, mensen van de fractie en familieleden."

Vriendschap

De Limburger gaf na afloop aan het jammer te vinden dat zijn vriendschap met projectontwikkelaar Piet van Pol door de rechter wordt gezien als corruptie.

De rechtbank oordeelde dat een vakantietrip naar Saint-Tropez met de partners van Van Rey en Van Pol als vriendschappelijk kan worden beschouwd, terwijl een zakelijk bezoek aan een voetbalwedstrijd of vastgoedbeurs als corruptie wordt gezien.

"Dat stemt mij tot nadenken. Ik zie dat toch anders", zei Van Rey. "En met mij ook heel veel burgemeesters, wethouders, ministers en staatssecretarissen. Allemaal."

Reactie Jos van Rey op uitspraak

Volgens Van de Wiel noemde de rechter de reisjes "familietrips". Vanwege de al meer dan dertig jaar lange vriendschap tussen Van Rey en Van Pol kon het OM niet aantonen dat er daarbij sprake was van corruptie.

"Maar de bezoeken aan een vastgoedbeurs of giften aan de campagnekas van Van Rey in Roermond gelden wel als bewijs", zei Van de Wiel. "Daar is volgens de rechtbank wel duidelijk sprake van corruptie."

Scheidslijn

Een woordvoerder van het OM zei dat de scheidslijn tussen vriendschappelijke en zakelijke afspraken in dit geval niet goed te maken is: "Een vriendschappelijke reis beïnvloedt de beslissing die iemand in het openbaar bestuur moet maken."

Het OM gaat dan ook in hoger beroep. "Een beetje corrupt bestaat niet, het is corruptie. Dan dient er ook een gevangenisstraf te volgen", zei de woordvoerder.

Toch was er voor de rechter een belangrijke reden om Van Rey geen celstraf op te leggen. "Het is niet zo dat Van Rey zich verrijkt heeft. Uiteindelijk had hij altijd het belang van Roermond voor ogen", zei Van de Wiel. "Die stad was de belangrijkste drijfveer voor Van Rey. Daarnaast is het ook niet zo dat hij er aantoonbaar beter van is geworden."

De politicus kreeg ook complimenten van de rechter voor zijn inzet voor de stad. "Wat heb je nu aan complimenten", zei Van Rey daarover.

Poppenkast

Wat Van Rey wel zwaar wordt aangerekend, is dat hij in 2012 vertrouwelijke informatie doorgaf aan een kandidaat voor de functie van burgemeester van Roermond.

"Daar is hij volledig over de schreef gegaan. Daarmee heeft hij onder meer het vertrouwen in het openbaar bestuur geschaad", zei Van de Wiel. "Er is volgens de rechter een poppenkast gemaakt van die benoemingsprocedure. Daar is hij wel voor veroordeeld."

In zijn voordeel

Volgens de verslaggever komt Van Rey "in zekere zin goed weg met de taakstraf".

"De rechtbank vond dat Van Rey al gestraft is tijdens het proces. Daarnaast sprak zijn leeftijd van 71 jaar, zijn blanco strafblad en het feit dat de kans op herhaling heel klein is in zijn voordeel", zei Van de Wiel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl