Woekerpolissen zijn beleggingsverzekeringen met hoge, verborgen kosten
NOS Nieuws

Aantal woekerpolissen dat nog loopt daalt steeds verder

Het aantal woekerpolissen van de ergste soort dat nog loopt, is vorig jaar met 31 procent gedaald. Eind 2015 waren er nog 110.000 beleggingsverzekeringen die niks opleveren en alleen maar geld kosten. Drie jaar geleden waren dat er nog 307.000. Dat schrijft minister Dijsselbloem in een brief aan de Kamer.

Verzekeraars hebben het gros van de klanten met deze zogeheten niet-opbouwende polissen benaderd om te kijken naar een passende financiële oplossing. Klanten kunnen kiezen uit een aanpassing van de polis, voortzetting ervan, of het stopzetten (afkopen).

Het totaal aantal beleggingsverzekeringen neemt ook af, vorig jaar met 13 procent. Eind vorig jaar waren er 2,5 miljoen beleggingsverzekeringen. In 2012 waren dat er nog 3,8 miljoen. Ook de jaarlijkse premie-inleg nam af, met 17 procent naar 1,6 miljard euro.

Druk

De beleggingsverzekeringen, die in de jaren 90 en 00 op grote schaal aan de man werden gebracht, kregen in 2006 de bijnaam woekerpolis omdat de kosten die verzekeraars (soms ongemerkt) in rekening brachten hoog waren en de opbrengsten, het rendement, nihil. De beleggingsverzekeringen werden gekocht als financieel extraatje, om een hypotheek af te lossen, of als aanvulling op het pensioen.

In de woekerpolisaffaire hebben verzekeraars onder druk van politiek en rechtszaken stappen gezet voor financiële compensatie. Ze moeten klanten actief benaderen en 'nazorg' verlenen.

Onlangs hebben verzekeraars een adviesloket geopend waar klanten kosteloos een hersteladvies van een onafhankelijk adviseur kunnen krijgen.

De toezichthouder AFM kan sinds de zomer van 2015 sancties opleggen aan verzekeraars die zich niet aan de afspraken en de deadlines houden. De verzekeraars geven zelf elk kwartaal de stand van zaken in het benaderen van klanten. Eind 2017 moeten alle klanten geactiveerd zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl