Woekerpolissen zijn beleggingsverzekeringen met hoge, verborgen kosten
NOS Nieuws

Nieuw adviesloket voor woekerpolissen

Wie af wil van een woekerpolis kan vanaf vandaag terecht bij een onafhankelijk digitaal loket. Het Verbond van Verzekeraars opent een adviesloket voor beleggingsverzekeringen.

Hiermee hoopt het verbond consumenten te helpen die tot nu toe nog geen advies hebben ingewonnen over aanpassing van hun woekerpolis. In Nederland zijn zo'n zes miljoen van deze polissen verkocht. Het zijn beleggingsverzekeringen waarvan de opbrengst fors tegenviel, onder meer door hoge kosten.

Het loket kan een zogenoemd 'hersteladvies' geven, dat consumenten informeert over de mogelijke alternatieven en verbetermogelijkheden van hun beleggingsverzekering.

Onvoldoende vertrouwen

Toezichthouder AFM, die de opzet van het loket toetste en goedkeurde, is blij met het initiatief. "Dit laagdrempelige adviesloket is er met name voor consumenten die niet in gesprek wilden over hun polis. Bijvoorbeeld omdat ze onvoldoende vertrouwen in de oorspronkelijk adviseur of verzekeraar hebben", zegt AFM-bestuurslid Femke de Vries.

Het aanvragen van een advies is gratis. Het verbond betaalt de kosten en berekent die door aan de eigen leden. Volgens het verbond heeft de betreffende verzekeraar of tussenpersoon die bij de polis van de consument betrokken is, geen invloed op het advies. De brancheorganisatie van verzekeraars heeft voor het loket een raamcontract gesloten met een zelfstandige adviesorganisatie.

Alle consumenten met een beleggingsverzekering kunnen bij het digitale loket aankloppen. Ze kunnen daar een afspraak met een adviseur maken, documenten uploaden en vervolgens een hersteladvies krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl