Provincies moeten de mogelijkheid krijgen om intensieve veehouderijen verder te laten krimpen. Het kabinetsbesluit komt na het verschijnen van een rapport over de gezondheid van mensen die vlak bij veehouderijen wonen.
"De volksgezondheid gaat boven elk belang", reageert staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) vandaag, die ook vindt dat het verduurzamen van de intensieve veehouderij belangrijk is voor de draagkracht onder mensen. "Vooral in de gebieden met veel veehouderij."
De staatssecretaris ziet voor de provincies een regierol. "Daar zijn extra instrumenten voor nodig." Het kabinet wil samen met de veehouderij ook maatregelen nemen om de luchtkwaliteit rondom veehouderijen te verbeteren.
Draagvlak
PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken: "Het belang van mensen en hun gezondheid moet altijd boven het belang van de intensieve veehouderij gaan. Als we een drama zoals met de Q-koorts willen voorkomen, dan zijn stevige maatregelen nodig, zoals aangekondigd in de Wet Dieraantallen en volksgezondheid."
Zijn partij vindt ingrijpen noodzakelijk als de veehouderij inderdaad draagvlak wil behouden, wil verduurzamen en de gezondheid van mensen niet op het spel wil zetten.
Onder meer het RIVM en Universiteit Utrecht (IRAS) hebben drie jaar onderzoek gedaan naar het effect van de intensieve veehouderij op de gezondheid van omwonenden. Het blijkt dat mensen die dicht in de buurt van een veehouderij wonen meer luchtwegklachten hebben.
Menselijke maat
De VVD is blij met het onderzoek maar wil de resultaten eerst nog grondig bestuderen.
Kamerlid Helma Lodders: "De omwonenden, maar zeker ook de boeren, maken zich zorgen over hun gezondheid en dat van hun kinderen. We willen allemaal schone lucht en daar wordt, ook op Europees niveau, terecht hard aan gewerkt. Na een eerste scan door het rapport valt op dat er zowel positieve als negatieve effecten zijn. Het is nu zaak om het rapport grondig te bestuderen om te zien welke extra maatregelen nodig zijn."
Kamerlid Rik Grashof van GroenLinks is blij dat er nu eindelijk meer duidelijk is over de gevolgen van de intensieve veehouderij voor de volksgezondheid. "De intensieve veehouderij heeft uiteindelijk geen toekomst", denk hij. "Kleinere, kleinschalige veehouderijen hebben de voorkeur van Groen Links."
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wil zelfs een landelijke aanpak. "Dit is een eerste stap op weg naar de terugkeer van de menselijke maat", zegt het Kamerlid, dat ook vindt dat economische belangen "niet langer moeten kunnen prevaleren boven gezondheidsbelangen".