"Voor de veehouderij ligt er de serieuze opdracht om de fijnstof die we uitstoten te verminderen tot een niveau dat we geen probleem zijn voor de omgeving", zegt Toon van Hoof van LTO Nederland. "Wij zijn absoluut verantwoordelijk voor het stuk dat wij bijdragen aan de problematiek."
Hij reageert op het onderzoek dat vandaag naar buiten kwam, waaruit blijkt dat omwonenden van intensieve veehouderij meer luchtwegklachten hebben. Ze hoesten bijvoorbeeld vaker en hebben een piepende adem. Ook komen er 10 procent meer longontstekingen voor in de buurt van pluimvee.
Nieuwe technieken
Een van de zaken die de onderzoekers zorgen baart is de uitstoot van fijnstof in de landbouw. "Dat kunnen we bijvoorbeeld verminderen door de stallen aan te passen door nieuwe technieken toe te passen", zegt Van Hoof. "We hebben op een aantal plekken reducties gezien van 90 tot 95 procent met bepaalde technieken."
Hij denkt niet dat minder dieren de problemen zal oplossen. "Dat zou een politieke keuze kunnen zijn, maar met technieken zal je uiteindelijk de uitstoot veel meer verminderen dan wanneer je 10 tot 15 procent minder dieren zal houden. Schaalverkleining is volgens ons niet de oplossing."
Extra problemen
Van de uitkomsten van het onderzoek is Van Hoof niet geschrokken. "Het rapport geeft ons juist veel duidelijkheid. Veel vragen die we hadden over de gezondheid van omwonenden, blijken niet aan de orde te zijn." Hij doelt dan op antibioticaproblematiek en dierziekten die mogelijk over zouden kunnen gaan op mensen in de omgeving.
Ook blijken omwonenden van veehouderijen minder vaak astma en allergieën hebben. "Maar we zien wel dat mensen die kwetsbaarder zijn extra problemen hebben." Al noemt hij de effecten wel beperkt. "Het valt ons niet tegen, maar nogmaals we lopen niet voor de problemen weg."