Nederland ziet Poetin als reëel gevaar voor de veiligheid
Nederland ziet Rusland als een reëel gevaar voor de veiligheid in de wereld. Het kabinet zal daarom op de NAVO-top in Warschau komend weekend zijn steun uitspreken voor een uitbreiding van de troepenmacht bij de Russische grens. Dat is de conclusie van een debat in de Tweede Kamer.
Premier Rutte, minister Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Hennis van Defensie gaan naar de top, die door velen nu al historisch wordt genoemd. Na de Koude Oorlog zijn de spanningen tussen Rusland en het Westen niet zo hoog opgelopen.
Minister Koenders zegt dat de opstelling van Rusland vraagt om militaire actie, maar het is ook nodig om te proberen met Poetin in gesprek te blijven. "Ik vind die vuist en open hand allebei belangrijk", zegt Koenders.
Maar dat is niet eenvoudig. Poetin ging bijvoorbeeld niet in op een uitnodiging van de NAVO om nog voor de NAVO-top bij elkaar te komen. Koenders: "De NAVO is niet agressief maar we zijn ook niet naïef."
Klauwen van de Russische beer
De SP in de Tweede Kamer denkt daar heel anders over. "De vrees voor de klauwen van de Russische beer is begrijpelijk, maar de grote NAVO-aanwezigheid aan de grens kan provocerend werken", zegt Kamerlid van Bommel.
Die opmerking schiet minister Koenders in het verkeerde keelgat. "De taal die u bezigt is de taal van Poetin." Ook D66 is fel over de opstelling van de SP. "Absolute onzin! zegt Kamerlid Sjoerdsma. "De NAVO daagt Poetin niet uit, maar andersom. Rusland organiseert onaangekondigd oefeningen met honderdduizend manschappen, tegen een paar duizend van de NAVO bij oefeningen die zijn aangekondigd."
Ook de PvdA heeft geen begrip voor de opstelling van de SP. "We kunnen die landen aan de Russische grens toch niet aan hun lot overlaten?" zegt Kamerlid Servaes. Koenders verwacht dat het op de NAVO-top daarom over het belangrijke artikel 5 zal gaan.
Een meerderheid van de Kamer vindt het logisch dat de NAVO een beroep zal doen op Nederland. "Wij vinden dat er dan geleverd moet worden. De NAVO is de hoeksteen van onze veiligheid", zegt VVD-Kamerlid Ten Broeke.
Er komen vier NAVO-bataljons in Oost-Europa: in Polen, Estland, Letland en Litouwen. Volgens Haagse bronnen denkt Nederland aan circa tweehonderd militairen die onder Duits bevel in Litouwen worden gestationeerd. Minister Hennis is druk in overleg met de NAVO en de landen waar Nederland militair mee samenwerkt.