Protest tegen de Chinese activiteiten in de Zuid-Chinese Zee
NOS Nieuws

China tart hof met militaire oefening in Zuid-Chinese Zee

China heeft een militaire oefening aangekondigd in een gebied in de Zuid-Chinese Zee, pal voordat het Permanente Hof van Arbitrage zich uitspreekt over de Filipijnse claim op dat gebied. De Filipijnen hebben het hof in 2013 om zo'n uitspraak gevraagd.

Het Chinese leger begint komende dinsdag met de oefening, die tot 11 juli zal duren. Op dinsdag 12 juli komt het hof in Den Haag met zijn uitspraak. Peking zal die beslissing overigens naast zich neerleggen, zo werd afgelopen week bekend. Volgens de Chinese autoriteiten heeft het internationale hof geen zeggenschap over de zaak.

Paracel Eilanden

Binnen het gebied waar de militairen in actie komen, liggen ook de Paracel Eilanden waar Vietnam en Taiwan aanspraak op maken. China heeft de laatste jaren steeds meer gebied geclaimd in de Zuid-Chinese Zee, inclusief de eilanden, zandplaten en olievoorraden die zich daar bevinden.

Chinese militairen spuiten er land op en leggen militaire faciliteiten aan op de eilanden. De VS en een aantal Zuidoost-Aziatische landen hebben al herhaaldelijk geprotesteerd tegen de Chinese expansiedrift.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl