Fillipijns protest tegen China
NOS Nieuws

China wijst uitspraak over Zuid-Chinese Zee bij voorbaat af

China zal de uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag over een Filipijnse claim in de Zuid-Chinese Zee naast zich neerleggen. Dat hebben de autoriteiten in Peking laten weten, nadat het Hof gisteren bekend had gemaakt op 12 juli met een uitspraak te komen.

Volgens Peking heeft het hof geen zeggenschap over de zaak die de Filipijnse regering in 2013 aanhangig maakte. De Filipijnen maken aanspraak op een gebied met eilanden, riffen en zandplaten in de Zuid-Chinese Zee, terwijl China dat deel tot zijn grondgebied rekent.

Onder andere Indonesië en Vietnam volgen de zaak op de voet, omdat ook zij gebieden in de Zuid-Chinese Zee bij het hof zullen claimen als de Filipijnen in het gelijk worden gesteld.

Overigens heeft China steeds laten weten niet te zullen luisteren naar het hof. Het land heeft ook niet meegewerkt aan het gerechtelijk onderzoek.

Expansiedrift

China jaagt al jarenlang Zuidoost-Aziatische landen, en ook de VS, tegen zich in het harnas door een steeds groter deel van de Zuid-Chinese Zee in te lijven. Het Chinese leger legt landingsbanen en wegen aan op de eilanden. Ook worden nieuwe eilanden opgespoten.

Peking zegt de zaak in bilateraal overleg met de Filipijnse autoriteiten te willen oplossen. De zojuist aangetreden president Duterte heeft ook aangekondigd met China gesprekken te gaan voeren over het conflict in de Zuid-Chinese Zee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl