Minister Carter in gesprek met de Chinese marine-admiraal Sun Jianguo in Singapore
NOS Nieuws

VS: China moet nú stoppen met landwinning Chinese Zee

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter heeft China met klem gevraagd "onmiddellijk en voorgoed" te stoppen met de grootscheepse landwinning in de Zuid-Chinese Zee. Carter deed zijn oproep op een veiligheidstop met Westerse en Aziatische defensie-kopstukken in Singapore. China woont die bijeenkomst ook bij.

Volgens Carter overtreedt Peking internationale regels door land te winnen in gebied dat ook door andere Aziatische landen wordt geclaimd. Gisteren maakte de VS bekend dat op een van de Chinese kunstmatige eilanden artilleriestukken zijn waargenomen. Het is onduidelijk of het geschut er nog steeds staat.

Vietnam zei eerder vandaag zeer bezorgd te zijn over dit nieuws. Vietnam heeft zelf in deze regio ook militaire bases gebouwd op land dat door andere landen wordt geclaimd.

Verder en sneller

Minister Carter zei in Singapore dat landen die ook claims hebben in de regio, zoals Vietnam, de Filipijnen en Taiwan, zich ook gebied hebben toegeëigend, maar "één land gaat hierin veel verder en veel sneller dan alle andere".

China heeft in de laatste achttien maanden ruim 800 hectare land opgespoten, met name in de buurt van de Spratley-eilanden, maakte het Pentagon begin deze maand bekend.

Peking heeft zeer kribbig gereageerd op de woorden van Carter. "De Verenigde Staten gaan voorbij aan de geschiedenis, aan de wettelijke beginselen en aan de feiten", zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Volgens China zijn de soevereine rechten van China in de Zuid-Chinese Zee al lang geleden geregeld.

Carter verzekerde de aanwezigen op de top dat de VS nadrukkelijk aanwezig zal blijven in de regio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl