'Geen bewijs lange arm Eritrea'
Het is niet vast te stellen of de druk die Eritreeërs in Nederland ervaren een direct gevolg is van invloed van de Eritrese overheid. Dat schrijven de ministers Asscher en Koenders in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet maakt zich wel zorgen en vindt dat "de sociale druk die Eritreeërs in Nederland kennelijk ervaren niet kan worden genegeerd". De oplossing ligt volgens het kabinet in een politieke dialoog, onderzoek en het bevorderen van integratie.
Eerder pleitte een meerderheid in de Kamer, waaronder VVD en PvdA, voor een groot onderzoek naar de berichten over intimidatie . Er waren onder meer rechtszaken tegen Eritreeërs en Nederlanders die zich kritisch uitlieten over het Eritrese regime en er waren berichten over IND-tolken met sympathieën voor dat regime . De gedragscode van tolken is inmiddels aangepast. In een aantal gevallen is nader onderzoek naar tolken gestart, aldus de ministers.
Mensenrechten
Eritreeërs zijn na de Syriërs de grootste groep vluchtelingen die naar Nederland komen. In het land is geen oorlog, toch willen tienduizenden Eritreeërs naar Europa. In augustus vorig jaar was 20 procent van de asielverzoeken in Nederland afkomstig uit Eritrea.
In juni van dit jaar verscheen een VN-rapport over de mensenrechtensituatie in Eritrea, dat concludeert dat de Eritrese overheid op een ongekende manier mensenrechten schendt. De afgelopen 25 jaar zouden 300.000 tot 400.000 Eritreeërs gedwongen zijn tot slavernij. Volgens de VN is het regime verantwoordelijk voor martelingen, seksuele slavernij, kinderarbeid en moord. Het Eritrese regime weerspreekt de beschuldigingen.
Volgens hoogleraar Van Reisen, die al jaren onderzoek doet naar het land, is de Eritrese overheid op hoog niveau betrokken bij mensensmokkel en is de vluchtelingenstroom onderdeel van het verdienmodel van het regime. Er zijn berichten over betrokkenheid van de ambassade in Nederland bij het dwingen van mensen om geld over te maken.
Bewijzen van de lange arm naar Nederland zijn er niet, schrijven Koenders en Asscher aan de Kamer. "Mogelijk wordt de Eritrese invloed in grote mate getypeerd door informele, persoonlijke contacten van regeringsgetrouwe personen met Eritreeërs in Nederland", aldus de ministers. Zij stellen een reeks maatregelen voor waaronder een politieke dialoog, onderzoek en het bevorderen van integratie.
Maar Kamerleden vinden dat niet ver genoeg gaan. "Er moet snel een onderzoek komen naar de Eritrese Ambassade", aldus SP-Kamerlid Karabulut. "Er zijn signalen dat de ambassade betrokken is bij onrechtmatigheden, daar moet direct groot op in worden gezet". Ook GroenLinks vindt de maatregelen van het kabinet nu niet voldoende. "Je kunt niet verwachten dat een politieke dialoog dit gaat oplossen".
VVD-Kamerlid Azmani: "Uitgezocht moet worden wat er klopt van de verhalen dat mensen worden gedwongen geld over te maken naar Eritrea. Mocht er sprake zijn van een verkapt belastingkantoor, dan kan de ambassade wat ons betreft dicht".
Ook vragen de Kamerleden het kabinet aan te dringen op VN-maatregelen naar aanleiding van het kritische rapport. Kamer en kabinet debatteren vanavond over de kwestie.