In de elf maanden die de Syrische Ali Hamzeh in Nederland doorbracht, woonde hij achtereenvolgens in asielzoekerscentra in Ter Apel, Veenhuizen, Zwolle, Doetinchem en Luttelgeest. Nu staat hij voor zijn nieuwe huis in Amsterdam. "Ik ben zo blij dat ik aan dit project mag meedoen", zegt Ali.
Ali gaat in de Amsterdamse Riekershaven wonen. Het is nu nog een braakliggend terrein met wat containerwoningen erop, maar vanaf volgende week wonen hier zo'n 500 jonge studenten, afgestudeerden en vluchtelingen met een verblijfsvergunning door elkaar.
Door de zogeheten statushouders en Nederlanders te mixen, hoopt de gemeente Amsterdam dat de nieuwkomers beter integreren. De Nederlanders helpen de asielzoekers bijvoorbeeld met hun studie, werk, de taal en het organiseren van projecten.
Amsterdam is de eerste gemeente met zo'n project, maar zeker dertien andere gemeenten hebben dezelfde soort plannen.
"Het is een win-winsituatie", zegt stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud. "Je woont hier bijna aan de Zuidas voor 300 euro per maand en je krijgt voldoening door de 'nieuwe' Amsterdammers te helpen. Ik weet zeker dat alle nieuwe bewoners hier over 10 jaar perfect Nederlands spreken. Dat is mijn verborgen agenda."
De belangstelling voor het project was volgens de woningcorporatie De Key met zo'n 1100 aanmeldingen enorm. De bewoners werden gekozen op basis van hun sollicitatiebrief en plannen voor deze nieuwe community. Straks moeten ze namelijk alles met elkaar gaan regelen, van de feestjes tot het repareren van de containers. De gemeente of woningcoöperatie komt er als het goed is nauwelijks aan te pas.
"Het was een zware selectie", vertelt de net afgestudeerde Dick Spruitenburg. Hij is in eerste instantie vooral blij dat hij eindelijk een betaalbare woning in Amsterdam te pakken heeft. "Ik heb een paar maanden bij mijn ouders gewoond, omdat ik echt niks kon vinden. Nu hoef ik me voor de komende vijf jaar daar niet druk over te maken." Dat is de maximale tijd dat bewoners in Riekershaven mogen blijven.
We zijn hier om naar de toekomst te kijken.
Maar Dick wil hier ook wonen om de kersverse Amsterdammers te helpen: "Ik denk in eerste instantie gewoon praten met mensen en vrienden worden. Nederland als het ware een beetje uitleggen." Daarnaast is hij van plan om voor alle bewoners een filmfestival te organiseren.
Dick gaat op de gang wonen met mensen uit Myanmar, Syrië en Sudan. "Ja, iedereen heeft een super heftige achtergrond." Maar bang voor conflicten is hij niet. "We zijn hier om naar de toekomst te kijken", zegt Dick. "Dat is als Nederlander die net zijn bachelor heeft gehaald natuurlijk makkelijk praten, maar volgens mij moet dat wel de insteek zijn."
Voor Ali is zijn nieuwe huis in ieder geval een droom die uitkomt. "Ik ben zo blij dat ik in Amsterdam ben. Ik houd al van deze stad sinds ik klein was en er foto’s van op het internet zag. Ik wilde het altijd al een bezoekje brengen. En nu ga ik er wonen."