Engeland en Wales stemden voor een brexit, terwijl Schotland,Noord-Ierland en Gibraltar juist bij de Europese Unie wilde blijven. De uitkomst van het referendum raakt niet een land, maar een lappendeken van deelgebieden, eilanden, en overzeese gebieden die nog stammen uit het koloniale verleden.
Waar lopen de landsgrenzen van het Verenigd Koninkrijk?
The United Kingdom, het Verenigd Koninkrijk, heet officieel het Verenigd Koninkrijk van Groot Brittannië en Noord-Ierland. Dat is zo sinds de onafhankelijkheid van de Ierse Republiek in de vorige eeuw.
Inmiddels is Noord-Ierland een van de vier gebieden van het Verenigd Koninkrijk met beperkt zelfbestuur. De andere gebieden met een bepaalde mate van zelfbestuur liggen op het eiland Groot-Brittannië. Het zijn Engeland, Schotland en Wales. Dit is het hart van Verenigd Koninkrijk dat nu de EU gaat verlaten.
Het vertrek uit de Europese Unie blaast oude claims op Brits territorium nieuw leven in, en kan gevolgen hebben voor het bestuur van delen van het Verenigd Koninkrijk.
Zo denken de Schotten fundamenteel anders over het EU-lidmaatschap dan de meeste Engelsen en Welshmen. De Schotse premier Nicola Sturgeon zei dat het onacceptabel is dat Schotland de EU tegen zijn wil moet verlaten.
Ze noemde het zeer waarschijnlijk dat de Schotten opnieuw moeten beslissen of ze bij het Verenigd Koninkrijk willen blijven horen.
Ook in Noord-Ierland zijn er meer voor- dan tegenstanders van het EU-lidmaatschap. De Ierse nationalisten van het katholieke Sinn Fein vinden dat de Noord-Ieren nu voor uittreding uit het Verenigd Koninkrijk kunnen kiezen en voor aansluiting bij de Republiek Ierland.
Daarnaast zijn er wereldwijd nog veertien overzeese gebieden waar het koninkrijk de soevereiniteit over heeft, maar geen deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk, zoals Gibraltar en de Falklandeilanden.
Vooral in Gibraltar was de uitkomst van het referendum een bittere pil. In Gibraltar stemde vrijwel iedereen voor EU-lidmaatschap. Bewoners zijn bang dat met de brexit de Spaanse grenscontroles zullen toenemen en het schiereiland geïsoleerd raakt zonder de EU.
De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Garcia-Margallo zei afgelopen weekend dat door de uitkomst van het referendum een nieuwe situatie is ontstaan. Hij dringt aan op gedeelde soevereiniteit, waarbij Gibraltar zowel Brits als Spaans is.