Alweer code oranje? Haal die tegels uit je tuin en plant vetkruid op je dak
Afgelopen nacht trokken flinke onweersbuien over het westen van het land. Straten stonden blank en kelders en garages liepen vol met water.
We krijgen steeds vaker te maken met dit soort extreme weersomstandigheden. Ook vanmiddag gaat het op veel plaatsen opnieuw hard regenen. Voor de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht is code oranje afgekondigd.
Gemeenten nemen maatregelen om de grote hoeveelheden hemelwater op te vangen, maar je kunt ook zelf actie ondernemen om te voorkomen dat je natte voeten krijgt in huis.
Geen tegels, maar groen
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu raadt aan om je tuin zo groen mogelijk te houden. In een betegelde tuin trekt regenwater veel minder snel de grond in. "En dan loopt het water naar de straat of naar de buren. Door de tuin te vergroenen met gras of planten of door naast het terras een border of grindstrook of een lijngoot te maken, kan het water van het terras sneller in de grond zakken."
Daarnaast adviseert het ministerie om een regenton in je tuin te zetten. Door de regen daarin op te vangen, ontlast je het riool. Ook het afkoppelen van de regenpijp wordt genoemd als tip. Dan komt het water niet in het riool terecht, maar stroomt het via de oppervlakte naar vijvers en sloten.
In de prullenbak
De gemeente Amsterdam is met het project Amsterdam Rainproof al enige tijd bezig om inwoners bewust te maken van de mogelijkheden om zich te wapenen tegen overlast. Zo raadt de gemeente aan om een laag sedum (vetkruid) aan te leggen op het dak. Zo verdampt meer water en stroomt minder regenwater van het dak af.
In Rotterdam wijst de gemeente ook op het belang van afvalverwerking. "Gooi je afval in de prullenbak en niet op straat", zegt de gemeente. Afval dat in straatputten terechtkomt, zorgt onder meer voor verstoppingen in het riool.
Daarnaast adviseert Rotterdam om zuinig om te gaan met drinkwater. "Zet de kraan en de douche minder hard aan, dat bespaart veel water. Minder watergebruik leidt tot minder huishoudelijk afvalwater, zodat het riool minder snel vol raakt als tegelijkertijd regenwater in het riool terechtkomt."
Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, waar Rotterdam onder valt, raadt inwoners aan hun spullen in veiligheid te brengen. "Ook het neerleggen van zandzakken kan helpen. We werken met man en macht om het overtollige water weg te krijgen, maar het rioleringssysteem is niet opgewassen tegen de enorme hoeveelheden die bijvoorbeeld vannacht vielen. We denken na over slimme manieren om hier in de toekomst mee om te kunnen gaan."