Flinke hoosbuien in Geffen, maar naastgelegen Heesch ontkomt
In een derde van het land viel de afgelopen 10 jaar geen enkele hoosbui. Tot de gelukkigen behoren ook de inwoners van Heesch. In het naastgelegen Geffen hadden ze volgens de KNMI-statistieken juist vaker natte voeten: daar werd zes keer een hoosbui gemeten. En ja, dat is puur toeval, maar wat merken de inwoners van beide plaatsen ervan?
We beginnen het belrondje, natuurlijk, bij de kapper. De klanten van Jenny van Rooij zijn naar eigen zeggen behoorlijk zwart-wit als het aankomt op het weer. "Het is óf mooi weer óf pest-weer. Iets er tussenin bestaat hier niet. Dat is Nederland, hè?"
Klanten uit Geffen zijn volgens haar niet zuurder of negatiever over het weer dan de Heeschenaren. Maar ze hoort het wel regelmatig van de dames en heren die plaatsnemen in haar kappersstoel: dat het zo hard regende, maar bij haar kapperszaak in Heesch gewoon droog was. "Hoe kan dat nou?"
Op het moment van het belletje komt ze net zelf uit een, naar eigen zeggen, "enorme hoosbui". Of die de boeken in gaat als een officiële, valt te bezien. Van Rooij heeft niet gecheckt of er daadwerkelijk 25 millimeter is gevallen. "Ik heb geen verstand van millimeters. Het verschil tussen 22 millimeter en 25 millimeter zie ik niet."
Ilse Lamers ziet wél een groot verschil tussen Heesch en Geffen. Lamers heeft een eigen bakkerij en is een bekend gezicht in Heesch. Ze maakt graag wandelingen in de omgeving en weet één ding zeker: in Heesch zit het qua weer altijd goed. "Als in Nederland code oranje wordt gegeven, dan schijnt hier de zon."
Alhoewel, misschien was ze iets te enthousiast. Want gisteren stond ze nog met haar zoon onder een overkapping, toen het met bakken uit de lucht kwam. "Dat heb ik toevallig op Facebook gedeeld. Maar echt: het regent hier verder echt bijna nooit hoor."
Mensen zeggen vaak: zij hebben weer geluk, het is alwéér goed weer.
John Vos, een vriend van Lamers, heeft het idee dat het in Geffen allemaal wel meevalt. Hij herinnert zich zijn opa, die vroeger als boer altijd zat te mopperen dat er maar geen regen viel op zijn land.
Dat was tientallen jaren geleden, maar ook tegenwoordig heeft Vos niet het idee dat het zo erg gesteld is in zijn woonplaats. "Als ik weg ga en later terugkom ben ik vaak natgeregend, maar is de weg in Geffen nog droog." Wel herkent hij dat de buien de afgelopen jaren wat extremer zijn. "De hele weg stond vorig jaar onder water."
Een makelaar, die zowel huizen verkoopt in Heesch als Geffen, ziet geen verschil in de extreme buien van de afgelopen tien jaar. De huizenverkoop doet er in Geffen dus ook niet voor onder, zegt ze. Een mogelijke reden daarvoor heeft de dame aan de andere kant van de lijn wel: de afwatering in Geffen is goed geregeld.
En ook Bart van Laarhoven, volgens de verhalen door iedereen wel bekend in Geffen, is geen ontevreden Geffenaar. Hij is voorzitter van een groot evenement dat daar elk jaar plaatsvindt. "Mensen zeggen vaak: zij hebben weer geluk, het is alwéér goed weer. Maar ja, het jaar heeft 365 dagen en dat feestje doen we in een weekend. Dat zullen ze dan wel geluk noemen, hè?"