Een vrouw trotseert een hoosbui in Gorinchem
NOS NieuwsAangepast

Meer officiële hoosbuien, maar een derde van het land bleef dat bespaard

  • Jikke Zijlstra

    Redacteur

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

  • Jikke Zijlstra

    Redacteur

  • Henrik-Willem Hofs

    Verslaggever

In twee derde van ons land vielen de afgelopen tien jaar een of meer zogeheten hoosbuien. Volgens de normen van het KNMI zijn dat buien waarbij in een uur tijd minstens 25 millimeter regen valt. De meeste hoosbuien kwamen voor in het midden, oosten en zuiden van het land. Delen van Friesland, Groningen en Noord-Holland hadden in diezelfde periode helemaal geen last van overlast veroorzakende buien.

Het KNMI onderzocht in samenwerking met de NOS waar hoosbuien vielen tussen 2006 en 2015. Daaruit blijkt dat in onder meer Kockengen, Haaksbergen, Maasbracht en Meerkerk in die periode maar liefst zeven keer een hevige regenbui viel. Dat leidde doorgaans ook tot wateroverlast. In ruim een derde van Nederland viel geen enkele hoosbui.

Toeval

De grote verschillen zijn niet regionaal te verklaren, maar berusten op toeval, zegt onderzoeker Rob Sluijter van het KNMI. “We hebben dat uitvoerig onderzocht. Op basis van de resultaten kan je niet voorspellen welke regio’s in de toekomst meer of minder last krijgen van hevige regenval. Als we over vijf jaar weer zo’n kaart maken, zijn er misschien heel andere regio’s met overlast, terwijl die nu geen hoosbuien hebben gehad."

Bouwen met water in het achterhoofd

In een uur 25 mm

Het KNMI analyseerde 10 jaar gegevens van de KNMI-neerslagradars over hoosbuien in ons land. Als er 25 mm regen per uur valt, noemt het KNMI dit een hoosbui. Als er zo’n grote hoeveelheid water valt in zo’n korte tijd, kan er wateroverlast optreden: het riool stroomt bijvoorbeeld over en straten komen blank te staan.

In Nederland komen dit soort taferelen steeds vaker voor. Iedere zomer zijn er gemiddeld zo'n tien dagen met wateroverlast ergens in het land; in 1950 ging het nog om zo'n zes dagen, blijkt uit metingen op 325 KNMI-neerslagstations van 1950 tot heden.

Heviger

De toename in hevige neerslag komt door de klimaatsverandering. "Warmere lucht kan meer vocht bevatten. Meer vocht betekent ook meer en hevigere neerslag", verklaart Sluijter.

De hoeveelheid neerslag en de hevigheid van buien zal in de toekomst alleen nog maar toenemen, zegt het KNMI. Dat komt doordat de temperatuur in de toekomst nog verder zal stijgen. Dat heeft het KNMI becijferd in klimaatscenario’s. Door die temperatuurstijging valt er in de toekomst dus meer regen, en worden de buien ook heviger.

Volgens KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven neemt in de hele samenleving de bewustwording toe van het belang van klimaatverandering. "Ik merk dat met name na het sluiten van het klimaatakkoord in Parijs vorig jaar. Waterschappen en gemeentes gaan met ons in gesprek over de gevolgen van klimaatverandering voor hun situatie. Wij verwachten dat die contacten in de toekomst nog zullen toenemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl