'Deal Öztürk onderwerp van integriteitsonderzoek'
Een Limburgse zorginstelling doet onderzoek naar het handelen van Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk, in de tijd dat hij nog zakenman en raadslid was. Een andere zorginstelling, uit Utrecht, heeft eveneens vragen over een zakelijke afspraak met Öztürk, schrijft NRC.
Öztürk, een van de twee oprichters van de politieke partij Denk, zou met dubieuze deals tienduizenden euro's voordeel hebben gehad.
Vriendjespolitiek
De Limburgse zorginstelling Daelzicht is een onderzoek begonnen naar een reeks zakelijke transacties, waarbij mogelijke sprake is geweest van vriendjespolitiek. Een van die onderzochte transacties is een deal met Öztürk uit 2011. Öztürk was toen voorzitter van de PvdA-fractie in de gemeenteraad van Roermond.
De deal draait om de verkoop van twee gebouwen van Daelzicht, met een taxatiewaarde van 610.000 euro. Het gaat om een woonhuis en een groter pand in Swalmen, bij Roermond.
Jos van Rey
Öztürk wil in een van de twee een hotel beginnen, maar daarvoor moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Hij gaat daarom op bezoek bij de wethouder, Jos van Rey. Tegen hem loopt een strafproces, omdat hij ervan verdacht wordt steekpenningen te hebben aangenomen. Na het gesprek tussen Öztürk en Van Rey is het college bereid het bestemmingsplan te wijzigen, schrijft de krant.
Een horecabestemming zou de prijs van de twee panden hebben kunnen opdrijven, maar dat er een bestemmingsplanwijziging ophanden is wordt niet gemeld aan de toezichthouder, die Daelzicht toestemming moet geven voor verkoop. De toezichthouder zegt in de krant dat dat wel had gemoeten omdat er dan een nieuwe taxatie had moeten worden gedaan.
De verkoopprijs komt uiteindelijk op 400.000 euro, ruim 200.000 euro lager dan de taxatiewaarde. Daarnaast stemt Daelzicht ermee in het dak te repareren voor de overdracht.
Meteen na de overdracht verkoopt Öztürk het woonhuis voor een bedrag van 225.000 euro. Het pand waar het hotel komt, met vier keer zoveel grond als het woonhuis, heeft hem zo dus 175.000 euro gekost. Volgens NRC is het pand bij Daelzicht voor 2,2 miljoen euro verzekerd.
Opbrengst delen
Een andere zorginstelling, het Utrechtse Reinaerde, overweegt een onderzoek naar het handelen van Öztürk. Het bedrijf van Öztürk sleepte daar een onderzoeksopdracht binnen. De opbrengst van die opdracht, 15.000 euro, zou worden gedeeld met een medewerker van Reinaerde.
Öztürk kwam in 2012 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Eind 2014 stapte hij samen met Kuzu uit de PvdA. Samen richtten ze Denk op. Öztürk gaat volgens NRC niet in op een verzoek om een reactie. Een advocaat stelt NRC aansprakelijk "voor elke vorm van materiële en immateriële schade" die de zijn cliënt oploopt als gevolg van publicatie.
In een reactie laat Daelzicht weten dat er een onderzoek gaande is. Zolang dat onderzoek loopt, wil de zorginstelling niet inhoudelijk reageren.