Ex-PvdA'ers Kuzu en Öztürk verder als Denk
De Kamerleden Kuzu en Öztürk gaan in de Tweede Kamer verder onder de naam Denk. De partij pleit voor een samenleving met meer tolerantie. De Kamerleden zeggen dat het geen speciale moslimpartij is, maar dat Denk een politieke beweging is voor alle Nederlanders. Kuzu gaat de partij leiden.
In het partijprogramma dat vanmiddag werd gepresenteerd, pleiten de politici voor het invoeren van een racismeregister, waarin racistische uitingen worden geregistreerd. De overheid moet daarbij het goede voorbeeld geven, vindt Kuzu. "Als je in het verleden een racistische uiting hebt gedaan, staat dat in het register en ben je niet welkom bij de overheid", aldus het Kamerlid.
De politici willen af van de woorden 'allochtoon' en 'integratie'. De termen passen niet in een samenleving op basis van gelijkwaardigheid van ras, sekse en religie, zeggen de politici. Ze willen dat minister Asscher van Sociale Zaken wordt vervangen door een minister van Acceptatie, die zich moet inzetten voor meer wederzijds begrip. Ook moet migratiegeschiedenis volgens Denk een belangrijk onderdeel worden van het onderwijs.
Interactief
Verder wil de partij de politiek interactiever maken, om de kloof tussen Den Haag en de burger te verkleinen. Daarvoor bouwt de partij een app, waarmee mensen via Kuzu en Öztürk een vraag in de Tweede Kamer kunnen stellen.
De twee Kamerleden stellen dat veel Nederlanders zich niet meer vertegenwoordigd voelen door de politiek. "Groepen in de samenleving hebben jarenlang van de politiek te horen gekregen een probleem te zijn, crimineel te zijn, terrorist te zijn. Zij voelen zich tweederangsburgers", zegt Kuzu.
Sinds hun vertrek uit de PvdA zitten Kuzu en Öztürk als onafhankelijke Kamerleden in de Tweede Kamer. Ze waren het met de partijleiding en met name met minister Asscher oneens over het thema integratie. Asscher is zeer kritisch ten aanzien van Turkse organisaties die de integratie van Turken in Nederland mogelijk tegenwerken.