NOS Nieuws

PvdA-Kamerleden uit fractie na kritiek op Asscher

De Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk zijn geen lid meer van de fractie van de Partij van de Arbeid. Dat is de uitkomst van ingelast fractieoverleg dat uren duurde.

De twee weigerden hun vertrouwen uit te spreken in de koers van de fractie en in minister Asscher. Als ze dat hadden gedaan, waren ze naar eigen zeggen monddood gemaakt.

Royementsprocedure

De twee willen in de Kamer blijven en zijn woedend op de partijtop van de PvdA. Het debat over integratie is "verhard, verruwd en verrechtst", zeiden ze. Ze probeerden naar eigen zeggen juist verbinding te leggen tussen autochtonen en allochtonen. Vandaag komen ze met een extra verklaring.

Kuzu en Öztürk worden ook geroyeerd als PvdA-lid. Het fractiebestuur had het partijbestuur gevraagd om het lidmaatschap van de twee te ontnemen. Het partijbestuur heeft daarmee ingestemd en is een royementsprocedure gestart.

Kritiek

Kuzu en Öztürk hadden zich eerder deze week openlijk kritisch uitgelaten over het integratiebeleid van minister Asscher. In het AD stond dat beide Kamerleden vinden dat Asscher zich te kritisch opstelt tegenover Turkse organisaties als Milli Görüs.

Hij laat die organisaties nauwgezet volgen, omdat het vermoeden bestaat dat ze de integratie van Turken in Nederland tegenwerken. Kuzu en Özturk beschuldigen de minister van "uitsluitingspolitiek".

Het is een dieptepunt in de geschiedenis van de Nederlandse democratie dat gekozen Kamerleden een verklaring moeten ondertekenen die hen monddood moet maken. Dat zullen we niet accepteren.

Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk

Integratiewoordvoerder Marcouch van de PvdA nam woensdag al in felle bewoordingen afstand van de uitspraken van het tweetal. Ook Asscher liet doorschemeren er niet blij mee te zijn.

Samsom zei donderdagmiddag, na een eerste gesprek met het duo, dat er niet zoveel aan de hand is en dat de gewraakte uitspraken volgens hem te zwaar aangezet in de krant zijn gekomen.

Na het vertrek van Kuzu en Öztürk houdt het kabinet nog wel een meerderheid in de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl